Πρόσφατα πήρε την απόφαση να πάρει το πτυχίο Β2 των γερμανικών ώστε να μπορεί να επικοινωνεί και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο φωτογράφος και make up artist Γιάννης Νικολάου γεννήθηκε και έζησε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του στη Νυρεμβέργη, προερχόμενος από οικογένεια Ελλήνων μεταναστών που εκτιμούσε ιδιαίτερα το σύστημα εργασίας της χώρας αλλά και τη λειτουργία του γερμανικού κράτους. «Δυστυχώς τα παιδιά αυτών των ανθρώπων φτάσαμε στο σημείο να σκεφτόμαστε ξανά τη μετανάστευση», λέει και εξηγεί πως ένας από τους λόγους που τον ωθεί σε αυτή την απόφαση είναι η φθίνουσα πορεία που ακολουθεί το επάγγελμά του. Γι’ αυτό την περασμένη χρονιά ταξίδεψε δύο φορές στη Γερμανία. Εκείνο παρατήρησε πως δεν είναι τόσο δύσκολη η εύρεση εργασίας σε αυτή τη χώρα και το κλίμα για τους Ελληνες είναι αρκετά θετικό. «Φέτος θα πάρω την απόφαση να μείνω στην Ελλάδα ή να φύγω. Η ζυγαριά, όπως είναι λογικό, γέρνει προς τη Γερμανία γι’ αυτό προετοιμάζω τα γερμανικά μου», λέει ο 40χρονος σπουδαστής του Ινστιτούτου Γκαίτε.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΟΙ. Η σταθερή πορεία που παρουσιάζει η γερμανική οικονομία προσελκύει όλο και περισσότερους στην εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας παρατηρεί το Ινστιτούτο Γκαίτε της Φρανκφούρτης, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Οπως αναφέρεται, το αυξημένο ενδιαφέρον συμπίπτει με το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και σταδιακά μεγαλώνει. Πλέον Ελληνες και Ισπανοί έχουν γίνει οι πιο φανατικοί γερμανομαθείς, μιας και είναι εκείνοι που βιώνουν εντονότερα τις επιπτώσεις της κρίσης στην καθημερινή τους ζωή. Σημαντική αύξηση των σπουδαστών γερμανικών ήδη από το 2009 διαπιστώνει η υποδιευθύντρια του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας και διευθύντρια Γλωσσικού και Εξεταστικού Τμήματος του Γκαίτε Αθηνών και των Ινστιτούτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Ούλρικε Ντρίσνερ. «Οι περισσότεροι είναι ενήλικοι, εργαζόμενοι και άνεργοι ή φοιτητές που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας. Οι εγγεγραμμένοι σπουδαστές μας το 2011 ανέρχονται σε 1.170 και συγκριτικά με το 2010 παρατηρείται αύξηση της τάξης του 10%-15%», λέει η Ούλρικε Ντρίσνερ και συμπληρώνει ότι μέχρι το 2009, η αύξηση των μαθητών του Ινστιτούτου ήταν σταθερή στο 5%.

Αυξανόμενο ενδιαφέρον από ενήλικους σπουδαστές παρουσιάζεται και σε άλλα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών. Σύμφωνα με την υπεύθυνη σπουδών των κέντρων ξένων γλωσσών Ευρωδιάσταση Ελισάβετ Τζεχερίδου, η τάση προς τη γερμανομάθεια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οφείλεται στα μεγάλα ποσοστά ανεργίας που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Το «γερμανικό όνειρο» του επίδοξου μετανάστη από την Ελλάδα, παρατηρεί πως αναβιώνει το 2012 και απαιτεί αρκετά καλή γνώση των γερμανικών.

Γερμανικά χωρίς δεύτερη σκέψη επιλέγει η πλειονότητα όσων αποφασίζουν να μάθουν δεύτερη γλώσσα, σημειώνει ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του δικτύου σπουδών Axon Κωνσταντίνος Γκαμπρούνης. Διευκρινίζει ωστόσο ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας ο αριθμός των ενηλίκων που αρχίζουν την εκμάθηση δεύτερης γλώσσας είναι μικρότερος από άλλες χρονιές, η προτίμηση όμως μικρών και μεγάλων έχει γερμανικά χρώματα.