Χωρίς να ακουστεί η θέση του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης, έκλεισε η δικογραφία για την υπόθεση των στατιστικών στοιχείων και ο φάκελος αποφασίστηκε να διαβιβαστεί στη Βουλή.

Το γεγονός αυτό – όπως λένε νομικοί -, αν και είναι σύννομο, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά καθώς είχε προηγηθεί η κλήση για εξηγήσεις σε μη πολιτικά πρόσωπα. Εκτός από τον κ. Γεωργίου ο εισαγγελέας είχε καλέσει άλλα δύο στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ ως υπόπτους.

Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης συνεκτιμώντας τις καταθέσεις των μαρτύρων που προέρχονταν κυρίως από την ΕΛΣΤΑΤ και είχαν γνώση επί των οικονομικών θεμάτων που ερευνούσε, τουλάχιστον μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2011 όταν κάλεσε σε εξηγήσεις τον κ. Γεωργίου, δεν είχε… σκοντάψει σε ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού και του άλλοτε υπουργού Οικονομικών, ώστε να χρειαστεί να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή.

Στο διάστημα που μεσολάβησε ο εισαγγελικός λειτουργός εξέτασε νέους μάρτυρες οι οποίοι, όπως εκ του αποτελέσματος φάνηκε, αναφέρθηκαν ρητά σε ονόματα πολιτικών θέτοντας επί τάπητος ζήτημα διερεύνησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών τους.

Η ΣΤΡΟΦΗ. Και ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες – τόσο ο κ. Γεωργίου όσο και άλλα δύο στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ ανέμεναν να λάβουν γνώση των νέων μαρτυρικών καταθέσεων για να καταθέσουν τα υπομνήματά τους, ο εισαγγελικός λειτουργός έκρινε ότι ο φάκελος αμελλητί (χωρίς δηλαδή καμία καθυστέρηση) έπρεπε να σταλεί στη Βουλή, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Αγνωστο παραμένει πάντως, σε ποιο ακριβώς χρονικό σημείο της εισαγγελικής έρευνας και έπειτα από ποια συγκεκριμένη κατάθεση ο κ. Πεπόνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών.

Ο εποπτεύων οικονομικός εισαγγελέας στον Αρειο Πάγο Νίκος Παντελής αφού μελετήσει τις καταθέσεις των μαρτύρων θα αποφασίσει πλέον αν θα διαβιβαστεί αμέσως η δικογραφία στη Βουλή ή αν χρειάζεται να γίνουν και άλλες πράξεις πριν ο φάκελος σταλεί στο Κοινοβούλιο.