Πρωταγωνιστής του σκανδάλου παράνομων επιστροφών ΦΠΑ που αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από περίπου δέκα χρόνια και εκτιμάται ότι ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο κατά 60 εκατ. ευρώ θεωρείται από τις διωκτικές Αρχές ο 60χρονος σήμερα λογιστής Νίκος Κασσιμάτης.

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του εν αργία περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη είχε δραπετεύσει από τον προθάλαμο του γραφείου τού ανακριτή λίγο προτού αποφασιστεί η προφυλάκισή του για την υπόθεση.

Συνελήφθη το καλοκαίρι του 2009 στον Πειραιά έχοντας αλλάξει, εκτός από ταυτότητα, ακόμη και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Εις βάρος του εκκρεμούσαν 66 καταδίκες με συνολική ποινή φυλάκισης 223 ετών.

Ο Κασσιμάτης οδηγήθηκε στη φυλακή. Μετά τη σύλληψή του είχε στείλει μια επιστολή στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης κατονομάζοντας 15 εφοριακούς και στελέχη του ΣΔΟΕ. Οπως ισχυριζόταν, διέθετε στοιχεία που αποδείκνυαν ότι «λάδωνε» εφοριακούς για λογαριασμό επιχειρηματιών που ήθελαν να απαλλαγούν από βαριά πρόστιμα δίνοντας φακελάκια ακόμη και 200.000 ευρώ στο διάστημα 1999-2003. Στην ίδια καταγγελία, η οποία διερευνάται ακόμη, ο Κασσιμάτης υποστήριζε ότι εφοριακός ήταν ιδιοκτήτης offshore εταιρείας μέσω της οποίας «ξέπλενε» υπέρογκα ποσά.