Μαύρη λίστα με τα ονόματα 4.151 φορολογουμένων οι οποίοι συνολικά έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 14,877 δισ. ευρώ έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Στην πρώτη τους ανάγνωση τα στοιχεία προκαλούν δέος. Μόνο οι τρεις πρώτοι της λίστας, οι Νίκος Κασιμάτης, Ευάγγελος Σιέμπος και Ελένη Καρυδοπούλου, μοιράζονται χρέη που αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ 15 φορολογούμενοι χρωστούν συνολικά 3,2 δισ. ευρώ.
Οι εντυπώσεις όμως ξεθωριάζουν καθώς πλήθος προσώπων και οφειλών συνοδεύεται από ιστορίες απάτης που οδήγησαν τους φορολογούμενους στη φυλακή. Ο πρώτος μεγαλο - οφειλέτης της λίστας αποτελεί και την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση. Ο Νίκος Κασιμάτης βρίσκεται στη φυλακή για το μέγα σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ στη Θεσσαλονίκη που αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2009. Χρωστά 952 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θεωρείται αδύνατο να εισπραχθούν. Ετσι, αυτόματα τα συνολικά χρέη τα οποία θεωρητικά θα μπορούσε να εισπράξει το Δημόσιο συρρικνώνονται κατά περίπου ένα δισ. ευρώ.
Ανάλογη τύχη φαίνεται να έχουν και εκατοντάδες άλλες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ που περιλαμβάνονται στη λίστα, καθώς βαρύνουν φορολογούμενους οι οποίοι είτε έχουν καταδικαστεί και βρίσκονται φυλακή, είτε χρωστούν επί δεκαετίες στο Δημόσιο.
Ενδεικτικό είναι ότι στις 110 σελίδες του καταλόγου περιλαμβάνονται ο Γιώργος Κοσκωτάς και ο αδελφός του Σταύρος Κοσκωτάς με ληξιπρόθεσμα χρέη 2,42 εκατ. ευρώ και 2,41 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ο πρώην μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του ΠΑΟΚ Γιώργος Μπατατούδης με χρέη 2,5 εκατ. ευρώ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για υπεξαίρεση 7,3 εκατ. ευρώ εις βάρος μετόχων της Intersat και συνελήφθη το 2010 στη Λιβύη, ο πρώην πρόεδρος του ομίλου Ασπίς Παύλος Ψωμιάδης, ο οποίος χρωστά στο Δημόσιο 1,15 εκατ. ευρώ αλλά βρίσκεται στη φυλακή, και ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις με χρέη 1,82 εκατ. ευρώ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τη χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας Μακεδονικά Κλωστήρια τη χρυσή εποχή του χρηματιστηρίου.
Περιλαμβάνονται ακόμα ο πρώην μπασκετμπολίστας του Αρη Μιχάλης Μισούνοφ, ο οποίος είχε εμπλακεί σε υπόθεση με πλαστές κάρτες, με χρέη 614.000 ευρώ, αλλά και ο ιδιοκτήτης της Express Service Γιάννης Ραπτόπουλος με συνολικές οφειλές 14,29 εκατ. ευρώ. Στη λίστα ξεχωρίζει και ο δημοφιλής τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην άλλη όψη του νομίσματος. Με αρχικές οφειλές πάνω από 5 εκατ. ευρώ, φαίνεται να έχει τακτοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων του έναντι του Δημοσίου, ρυθμίζοντας τις οφειλές του. Στη λίστα, στην οποία δεν αποτυπώνονται ληξιπρόθεσμα τα οποία έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, εμφανίζεται με χρέη 515.092 ευρώ αποδεικνύοντας ότι για ορισμένους φορολογούμενους η διαπόμπευση οδήγησε σε φορολογική συμμόρφωση.

Με προειδοποίηση. Η λίστα δημοσιοποιήθηκε αφού είχε προηγηθεί προειδοποίηση των φορολογουμένων, όπως είχε απαιτήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, οδηγώντας ορισμένους «επώνυμους» να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους. Από την άλλη, 4.151 φορολογούμενοι δεν πτοήθηκαν, περιλαμβάνονται στη λίστα και βρίσκονται στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων καθώς απειλούνται με Αυτόφωρο. Καθώς όμως τα παραθυράκια του νόμου δεν έχουν κλείσει ακόμα, η σύλληψή τους επί του παρόντος δεν συνεπάγεται τίποτα περισσότερο από μια ταλαιπωρία 24 ωρών στα κρατητήρια, αφού συνήθως στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι χωρίς το Δημόσιο να εισπράττει τα χρωστούμενα.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ακόμα και μετά τη δημοσιοποίηση της μαύρης λίστας, ουδείς στο υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσα από αυτά τα χρέη μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χ. Ράιχενμπαχ είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι σε σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών 42 δισ. ευρώ (η λίστα αποτελεί μόνο ένα τμήμα των οφειλετών καθώς αποτυπώνονται φυσικά πρόσωπα με χρέη άνω των 150.000 ευρώ), ποσό 6-8 δισ. ευρώ θεωρείται άμεσα εισπράξιμο. Για να εισπραχθούν αυτά τα χρήματα, τα οποία θα ήταν ικανά να σβήσουν τα πρόσθετα μέτρα 7 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα για την περίοδο 2013-2015, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νέα, γενναιόδωρη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχει ανακοινώσει ότι θα επιστρατεύσει εισπρακτικές εταιρείες και ιδιώτες φοροεισπράκτορες, ενώ προωθεί και αλλαγές στους νόμους ώστε όσοι συλλαμβάνονται για οφειλές προς το Δημόσιο να ρυθμίζουν τις οφειλές τους αν δεν θέλουν να καταλήξουν στη φυλακή.
Ολόκληρη η λίστα με τα ονόματα των μεγαλο - οφειλετών του Δημοσίου, στην ιστοσελίδα www.tanea.gr.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ