Σε θρίλερ αντάξιο της παράδοσης του Χόλιγουντ εξελίσσεται η κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Χθες, δύο μόλις ημέρες πριν από τις αυριανές κρίσιμες προκριματικές στη Νότια Καρολίνα, ο Ρικ Πέρι απέσυρε την υποψηφιότητά του και ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Νιουτ Γκίνγκριτς, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν πως ο Μιτ Ρόμνεϊ δεν κέρδισε τελικά στην Αϊοβα, όπως είχε ανακοινωθεί. Ο Ρόμνεϊ δέχθηκε και άλλα πυρά καθώς αποκαλύφθηκε ότι πληρώνει φόρο μόλις 15% ενώ κρύβει πολλά από τα εκατομμύριά του σε φορολογικούς παραδείσους, όπως τα Νησιά Καϊμάν. Και ενώ ο Γκίνγκριτς άρχισε να χαμογελά, μία από τις πρώην συζύγους του βγήκε στην τηλεόραση και αποκάλυψε ότι όχι μόνο είχε εξωσυζυγικές σχέσεις αλλά της είχε προτείνει να τον μοιράζεται με την ερωμένη του που τελικά έγινε η επόμενη σύζυγος, ισχυρισμοί που δεν θα αρέσουν καθόλου στους συντηρητικούς ψηφοφόρους οι οποίοι αποτελούν τη Ρεπουμπλικανική βάση.

«Η Τετάρτη ήταν πολύ σκληρή ημέρα για τον Ρόμνεϊ», σχολίασαν οι αναλυτές, καθώς στην επανακαταμέτρηση των ψήφων στις προκριματικές της Αϊοβα, τις πρώτες που διεξήχθησαν, ο Ρικ Σαντόρουμ βρέθηκε να έχει 34 ψήφους περισσότερες από τον Ρόμνεϊ, ο οποίος είχε ανακηρυχθεί αρχικά νικητής και θεωρούνταν φαβορί. Αυτή η εξέλιξη, καθώς και η υποστήριξη που προσέφερε στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νιουτ Γκίνγκριτς ο αποχωρήσας υποψήφιος Ρικ Πέρι αποτέλεσαν διπλό χτύπημα για τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, ο οποίος όμως υπέπεσε και σε μια μεγάλη γκάφα: Οταν τη Δευτέρα το βράδυ σε ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων ο Πέρι τον ρώτησε για τις φορολογικές του δηλώσεις, εκείνος θα έπρεπε, όπως τόσοι και τόσοι υποψήφιοι πριν από αυτόν, να πει ότι θα τις δημοσιοποιήσει τον Απρίλιο εάν θα είναι ο πιθανότερος υποψήφιος. Αντίθετα είπε κάτι μπερδεμένο που μόνο απάντηση δεν θεωρήθηκε. Την επομένη πιέστηκε και αποκάλυψε ότι φορολογείται με συντελεστή μόλις 15% για την περιουσία εκατομμυρίων που διαθέτει, την ώρα που άλλοι Αμερικανοί με πολύ μικρότερα εισοδήματα πληρώνουν φόρους 25% ή και 30%.

Μέσα σε ένα τόσο δυσχερές για τους μέσους Αμερικανούς οικονομικό τοπίο, η ευκαιρία δεν ξέφυγε από τον έμπειρο Γκίνγκριτς, ο οποίος πληρώνει φόρους 31% και δήλωσε αμέσως: «Δεν θέλω να πληρώνει ο Ρόμνεϊ περισσότερο φόρο. Θέλω όλοι οι Αμερικανοί που σήμερα φορολογούνται περισσότερο να πληρώνουν 15% και να το ονομάσουμε «φόρος του Ρόμνεϊ»». Την ίδια ώρα και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου βρήκε την ευκαιρία να δηλώσει: «Εκατομμυριούχοι πληρώνουν με συντελεστή 15%, τη στιγμή που άνθρωποι με ετήσιο εισόδημα 50.000 ή 75.000 δολάρια πληρώνουν πολύ περισσότερα». Και πρόσθεσε ότι ο Ομπάμα, ο οποίος φορολογείται με συντελεστή 25%, προτίθεται να αυξήσει τους συντελεστές φορολόγησης στους πλούσιους , «ανάμεσα στους οποίους είναι και ο πολιτικός του αντίπαλος».

Τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν χθες ότι ο Ρόμνεϊ, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 250 εκατ. δολάρια, έχει εξαγάγει περίπου 35 εκατ. δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους, όπως τα Νησιά Καϊμάν, για να γλιτώσει φόρους. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του βρίσκεται σε διάφορα προϊόντα του επενδυτικού κεφαλαίου Bain Capital, του οποίου ήταν συνιδρυτής και επικεφαλής για 15 χρόνια. Η Bain διαθέτει 138 λογαριασμούς στα Καϊμάν, εκμεταλλευόμενη τα παραθυράκια στον νόμο που απολαμβάνουν οι πλέον εύποροι Αμερικανοί.