Σε εμφύλιο των κομμάτων της Αριστεράς φαίνεται πως οδηγούν τελικά οι… εκκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα για ενότητα και συμπόρευση των δυνάμεων που τη συγκροτούν.

Η ξαφνική επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο ΚΚΕ όσο και στη Δημοκρατική Αριστερά για την άρνησή τους να συνεργαστούν, ενώ επισήμως το κόμμα του επαγγέλλεται την ανάγκη για κοινή δράση των αριστερών δυνάμεων, προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις στον Περισσό και την Αγίου Κωνσταντίνου και φυσικά διέλυσε κάθε ελπίδα για μελλοντική συνεργασία των πολιτικών φορέων που κινούνται στον ευρύτερο αριστερό χώρο.

Η μεταστροφή της στρατηγικής της Κουμουνδούρου δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπικών μετρήσεων που καταδεικνύουν ότι η μεν Δημοκρατική Αριστερά εκτινάσσεται, το δε ΚΚΕ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ που εκ των πραγμάτων παραμένει τέταρτο κόμμα, επομένως δεν αποτελεί πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Αυτή τη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να ασκήσει και προσωπική κριτική τόσο στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα όσο και στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Ειδικά για τον τελευταίο είπε ότι «θα τον κρίνει η Ιστορία» καθώς «τα τελευταία 36 χρόνια ήταν στον χώρο – και ήταν σημαντικό στέλεχος – και σήμερα λέει δεν μπορώ να κάτσω στην ίδια καρέκλα με τον κ. Τσίπρα και τους πρώην συντρόφους μου, αλλά μπορώ να κάθομαι στη διπλανή θέση με τον κ. Σημίτη και να διεκδικώ συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές».

ΘΥΜΟΣ. Τα σχόλια Τσίπρα προκάλεσαν θυμό στα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, που επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν περιορίζεται στην άσκηση πολιτικής κριτικής, αλλά επιδίδεται σε άκρως συκοφαντικά και υποκριτικά σχόλια. Οπως τονίζουν, ο κ. Κουβέλης ουδέποτε κάθησε στο ίδιο τραπέζι με τον πρώην πρωθυπουργό. Η μοναδική συνύπαρξή τους καταγράφηκε σε εκδήλωση του περιοδικού «Μεταρρύθμιση», στην οποία ομιλητής ήταν ο Φώτης Κουβέλης και παρέστη και ο κ. Σημίτης. Ως εκ τούτου, στη ΔΗΜΑΡ πιστεύουν ότι η τακτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί τη λογική «ρίξτε λάσπη κάτι θα μείνει…».

Μαχαίρια βγήκαν και μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε κατά της Αλέκας Παπαρήγα με αιχμή την πρόσφατη αναφορά της ότι η Αριστερά εάν κυβερνήσει δεν θα σώσει τη χώρα. «Τότε γιατί να κατεβαίνει το ΚΚΕ και να διεκδικεί την ψήφο του λαού, άμα δεν θα σώσει τη χώρα αν κυβερνήσει;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Αντιδρώντας στα σχόλια Τσίπρα ο Περισσός σχολίασε ότι ακόμη μία φορά η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εμπαίζει τον λαό, ενώ πολεμά ύπουλα τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο της λαϊκής συμμαχίας για τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ Μάκης Μαΐλης δήλωσε μάλιστα ότι η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κρύβει τις πραγματικές αιτίες και τον χαρακτήρα της κρίσης και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί προεκλογικά σλόγκαν του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ περί χτυπήματος της φοροδιαφυγής και αναδιανομής, για να εμφανίσει ως λύση την κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους, στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κριτική που ασκείται τόσο στη ΔΗΜΑΡ όσο και στο ΚΚΕ δεν ακυρώνει το προσκλητήριο για ενότητα της Αριστεράς. Αντιθέτως, όπως αναφέρουν, φανερώνει στους πολίτες «ποιες πολιτικές δυνάμεις έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για να αλλάξει η κατάσταση στη χώρα» και ποιες λειτουργούν με βάση τα στενά κομματικά τους συμφέροντα.