Κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds) απειλούν την Ελλάδα με προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην περίπτωση που η Αθήνα επιβάλλει τελικά με νόμο την αναγκαστική συμμετοχή τους στο κούρεμα, σύμφωνα με τη «Herald Tribune».

Οπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, τα hedge funds εάν προχωρήσουν τελικά σε τέτοια κίνηση αναμένεται να υποστηρίξουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η Ελλάδα παραβίασε τα δικαιώματα των ομολογιούχων.

Τα hedge funds εξετάζουν αυτήν τη νομική προσφυγή επειδή σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τα δικαιώματα ιδιοκτησίας θεωρούνται ανθρώπινα δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι ακόμη και εάν η Ελλάδα υποχρεώσει με νόμο όλους τους ομολογιούχους να υποστούν κούρεμα, θα εξαιρεθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος θεσμικός κάτοχος ελληνικών ομολόγων, με αξία περίπου 50 δισ. ευρώ.

Σε δημοσίευμα του βρετανικού «Independent» αναφέρεται εξάλλου ότι hedge funds όπως τα Vega Asset Management, Och Ziff, York Capital, Greylock Asset Management και Marathon Asset Management που έχουν αποκτήσει ελληνικά ομόλογα, τώρα δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν επειδή δεν φοβούνται ότι θα υποστούν ζημιές από ένα μεγαλύτερο κούρεμα. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα επειδή οι επενδυτές αυτοί επειδή έχουν αγοράσει ασφάλιστρα που τους προστατεύουν από μια ελληνική χρεοκοπία (CDS).

ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ. Μόνο όσες χώρες επικυρώσουν το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο που έχει σαν στόχο να ενισχύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία θα μπορούν να δανείζονται από τον μόνιμο δανειακό μηχανισμό της ευρωζώνης, σύμφωνα με προσχέδιο του συμφώνου το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Στο προσχέδιο γίνεται λόγος για ανάγκη επικύρωσης του «χρυσού κανόνα» που προβλέπει τον μηδενισμό των ελλειμμάτων και της επιστροφής σε «δημοσιονομική ισορροπία».