Τον πρώτο σκόπελο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ, που είναι το κούρεμα των ομολόγων των ιδιωτών (PSI), φαίνεται να ξεπερνά η κυβέρνηση, καθώς οι δύο πλευρές έχουν έρθει αρκετά κοντά στους βασικούς όρους της συμφωνίας.

Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν χθες το βράδυ δίωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιδιωτών, και συγκεκριμένα με τους επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, και όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι η επίτευξη συμφωνίας ήταν ζήτημα χρόνου.

Το κλίμα. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι κατά τη συνάντηση επικράτησε «πολύ καλό κλίμα», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου των πιστωτών ανακοίνωσαν ότι «σημειώθηκε πρόοδος» και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν σήμερα.

Σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, στο κρίσιμο θέμα που αφορούσε το επιτόκιο των νέων ομολόγων, τα οποία θα ανταλλαγούν με τα παλαιά, διαφαινόταν συμφωνία στα επίπεδα του 4% μεσοσταθμικά. Το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο κατά την πρώτη περίοδο και θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου (σύμφωνα με μια πληροφορία, θα υπάρχει ένα χαμηλό επιτόκιο ως το 2014, ένα υψηλότερο ως το 2020 και ένα ακόμη υψηλότερο μετά το 2021). Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να εισαχθεί ρήτρα ανάπτυξης, με βάση την οποία το επιτόκιο θα αυξάνεται ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης που θα πετυχαίνει η χώρα.

Το επιτόκιο αυτό μεταφράζεται σε απώλειες για τους τραπεζίτες σε όρους «καθαρής παρούσας αξίας» της τάξεως του 65%-70%, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Πάντως, το κούρεμα επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων διατηρείται στο 50%. Αντί του 35% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων θα δοθούν τα νέα ομόλογα, διάρκειας 30 ετών, ενώ για το υπόλοιπο 15% θα δοθούν μετρητά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες.

Το κούρεμα, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα απαλλάξει την Ελλάδα από χρέος ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα φτάσει στο 100%. Η εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού εθελοντικής συμμετοχής στο κούρεμα θα είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα. Πάντως, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να νομοθετήσει την επόμενη κιόλας εβδομάδα τις λεγόμενες «ρήτρες συλλογικής δράσης», με τις οποίες θα μπορεί να επιβάλει υποχρεωτική συμμετοχή σε όλους τους πιστωτές, εφόσον η εθελοντική ξεπεράσει ένα ποσοστό (σύμφωνα με πληροφορίες, της τάξεως του 66%).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ενεργοποιήσει τις ρήτρες αυτές προκειμένου να μη δημιουργηθεί μεγάλο χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα, το οποίο θα κληθούν να καλύψουν σε μια τέτοια περίπτωση οι πιστωτές της χώρας. Ωστόσο, αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες, θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα και τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) και η χώρα θα υπαχθεί σε ανάλογο καθεστώς. Κάτι που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη φάση, δεδομένου ότι δεν δανείζεται από τις αγορές.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ. Οι όροι της συμφωνίας για το PSI θα υποβληθούν τη Δευτέρα από τον κ. Βενιζέλο στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης . Στη συνέχεια θα αποσταλούν επιστολές στους πιστωτές για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής. Παράλληλα θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την υπογραφή του νέου Μνημονίου. Οι διαδικασίες πρέπει να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να ολοκληρωθούν πριν από τη λήξη του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου.