Την ημέρα που η οικογένεια και οι φίλοι του αυτόχειρα επιχειρηματία Λεωνίδα Μαργιόλη τον αποχαιρετούσαν, ένας ψίθυρος ακουγόταν κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία. «Τον έφαγε ο Μάρκος», έλεγαν, απαντώντας στο ερώτημα γιατί ένας νέος άνθρωπος αυτοκτόνησε.

Ο 45χρονος Λεωνίδας Μαργιόλης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Επτά Θάλασσες, έδωσε τέλος στη ζωή του στις 29 του περασμένου Ιουνίου, πηδώντας στο κενό από τον πέμπτο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Η αυτοκτονία του συνδέθηκε άμεσα με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, ενώ το σημείωμα που άφησε αποτέλεσε πολύτιμο κρίκο στις έρευνες για το τοκογλυφικό κύκλωμα, οι οποίες είχαν αρχίσει μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Εκτός από την αυτοκτονία του Λ. Μαργιόλη, η Αστυνομία συνδέει με την πίεση που ασκούσε το κύκλωμα και την απόπειρα αυτοκτονίας ακόμη ενός Θεσσαλονικιού, ενώ ερευνάται από τις Αρχές πιθανή συσχέτιση με άλλη υπόθεση εμπόρου που αυτοκτόνησε πριν από δυόμισι χρόνια.

Στη δικογραφία γίνεται σαφής αναφορά στην αυτοκτονία του ιδιοκτήτη του εστιατορίου Επτά Θάλασσες.

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο Λεωνίδας Μαργιόλης είχε δανειστεί 450.000 ευρώ με επιτόκιο 10% τον μήνα από την πρώτη ομάδα, 100.000 ευρώ με επιτόκιο 5% τον μήνα από την τέταρτη ομάδα και 120.000 ευρώ με άγνωστο επιτόκιο από άλλο συλληφθέντα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μετά την αυτοκτονία ο Μάρκος Καραμπέρης φέρεται να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιεχόμενο του σημειώματος που άφησε ο αυτόχειρας. Μάλιστα ζήτησε τη βοήθεια του Γιώργου Φερέτη, ο οποίος με την ιδιότητα του δημοσιογράφου είχε πρόσβαση στο υλικό της προανάκρισης, ώστε να μάθει αν αναφέρεται το όνομά του στο σημείωμα, κάτι που τελικά δεν συνέβαινε.

Στο κύκλωμα των εγκληματικών οργανώσεων αποδίδεται και η απόπειρα αυτοκτονίας του 54χρονου ασφαλιστή Νικόλαου Μανιάτη, ο οποίος στις 23 Οκτωβρίου πήδηξε από το μπαλκόνι του γραφείου του στη Λεωφόρο Κ. Καραμανλή, ο οποίος ευτυχώς σώθηκε. Ο Μανιάτης φέρεται να χρωστούσε άγνωστο ποσό στον Δημήτριο Λαμπάκη, αρχηγό της δεύτερης ομάδας.

ΕΡΕΥΝΕΣ. Μετά τις προχθεσινές συλλήψεις, οι Αρχές ερευνούν πλέον από την αρχή τυχόν σύνδεση και της αυτοκτονίας ενός ακόμα επιχειρηματία τον Μάιο του 2009. Πρόκειται για τον 46χρονο έμπορο υφασμάτων Ευρυβιάδη Φιλιππίδη, πρώην σύζυγο της συζύγου τού εν αργία περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Ο Φιλιππίδης βρέθηκε απαγχονισμένος στο εξοχικό του στο Λιτόχωρο Πιερίας και σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε υπογράψει ως εγγυητής σε δάνειο, το οποίο φέρεται να είχε πάρει από τον Καραμπέρη ο Παναγιώτης Σαξώνης, ο βασικός πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης και επίσης ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων.