Το πλοίο «Costa Concordia» μετακινήθηκε πάλι χθες δυσκολεύοντας την επιχείρηση αναζήτησης των αγνοουμένων, η οποία διακόπηκε για αρκετές ώρες. Η αστάθεια του πλοίου απειλεί και τα σχέδια για την άντληση του πετρελαίου ώστε να αποφευχθεί περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς μάλιστα οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται σημαντικά.

Ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος Λούκα Κάρι δήλωσε ότι οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τις έρευνες στο εσωτερικό του μισοβυθισμένου κρουαζιερόπλοιου έχουν διαρκώς συσκέψεις ώστε να εκτιμούν την κατάσταση ανάλογα με τις εξελίξεις και να αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή του ναυαγίου επιδεινώνονται και οι ιταλικές Αρχές ανησυχούν μήπως η κακοκαιρία προκαλέσει την περαιτέρω βύθισή του.

Επτά ημέρες μετά το ναυάγιο του 114.500 τόνων κρουαζιερόπλοιου έξω από τις ακτές της Τοσκάνης, οι ελπίδες ανεύρεσης ζωντανών των αγνοουμένων στα παγωμένα νερά έχουν εξαφανισθεί. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 11 θάνατοι μεταξύ των περισσοτέρων από 4.200 επιβατών του «Costa Concordia», ενώ αγνοούνται 24 άτομα, αν και στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται και σοροί που έχουν βρεθεί αλλά δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη.

Τα καύσιμα. Τώρα η προσοχή στρέφεται προς την επιχείρηση άντλησης των καυσίμων από τις είκοσι δεξαμενές του πλοίου, που απειλούν με οικολογική καταστροφή την πανέμορφη αυτή τουριστική περιοχή της Ιταλίας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κοράντο Κλίνι δήλωσε στο ιταλικό κοινοβούλιο ότι ζήτησε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία Costa Cruises να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προληφθεί η περαιτέρω βύθιση του πλοίου. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος μετακίνησης του πλοίου από τον βράχο όπου βρίσκεται και βύθισής του στα 50-90 μέτρα, μια πιθανότητα που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες αποφυγής περιβαλλοντικής καταστροφής. «Αν το σκάφος βυθιστεί, ελπίζουμε ότι δεν θα κοπεί στα δύο και ότι δεν θα καταστραφούν οι δεξαμενές», κατέληξε.

Τα συνεργεία για την απάντληση των καυσίμων δεν έχουν ξεκινήσει τις εργασίες τους διότι περιμένουν να ολοκληρωθεί η επιχείρηση για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Θα μπορέσουν να ξεκινήσουν το έργο τους μόνο όταν η αναζήτηση τερματιστεί οριστικά. Η απάντληση των καυσίμων από το ναυάγιο είναι μια διαδικασία η οποία προβλέπεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιταλίας συζήτησε χθες τη θέσπιση νέων κανόνων ώστε να μην επιτρέπεται σε κρουαζιερόπλοια να πραγματοποιούν επικίνδυνα δρομολόγια και να περνούν πολύ κοντά από νησιά ή την ακτογραμμή.