Οι καρχαρίες των ηφαιστείων όπως αποδείχτηκε στην πορεία της αποστολής με το αμερικανικό ωκεανογραφικό πλοίο «Nautilus», πηγαίνουν και σε μεγαλύτερα βάθη. Οση ώρα το σκάφος βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή της Νισύρου και το υποβρύχιο ρομπότ προσέθετε καινούργιες σελίδες στο βιβλίο της γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου, οι σκοτεινές φιγούρες ακολουθούσαν σε απόσταση.

Και στα ανατολικά της νησίδας Κανδελιούσσας, όπου οι υποθαλάσσιοι ηφαιστειακοί δόμοι ορθώνονται με κατακόρυφες απότομες πλαγιές από τα 400 μέτρα βάθος μέχρι και 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το χέρι σταμάτησε απότομα την εξερεύνηση του ρομπότ.

Από τη μία πλευρά άγνωστοι μέχρι σήμερα ηφαιστειακοί δόμοι σε βάθη από 330 μέχρι και 370 μέτρα και από την άλλη πληθυσμοί μαύρων κοραλλιών πάνω στα ιζήματα στους κώνους που έμοιαζαν να επωάζουν τα λευκά αυγά των καρχαριών.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ερευνητική αποστολή, τα αυγά των καρχαριών έτσι όπως φωτογραφήθηκαν για πρώτη φορά, δεν θα υπάρχουν. Οι βραχίονες του ρομπότ έλαβαν προσεκτικά δείγματα από τις μαξιλαροειδείς αποθέσεις λάβας και το όχημα αναδύθηκε παρατηρώντας τις κατακόρυφες στήλες από βασάλτη.

Τα αυγά έσπασαν και περισσότερες σκοτεινές φιγούρες συνεχίζουν να κάνουν τώρα παρέα στα αρχαία ηφαίστεια του Αρχιπελάγους.