Πρόστιμα συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ για παιχνίδι με την τιμή της μετοχής της εισηγμένης εταιρείας Βωβός επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε κορυφαία στελέχη της.

Συγκεκριμένα, πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ επεβλήθη στον Αρμόδιο Βωβό, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική ΑΕ και 500.000 ευρώ στον Ιωνα Βωβό, συγγενικό του πρόσωπο και υπάλληλο της ανωτέρω εταιρείας, για παράβαση σχετικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έπειτα από καταγγελία που της διαβιβάστηκε το 2010 διενήργησε έλεγχο στις συναλλαγές επί της μετοχής της εταιρείας Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική ΑΕ που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο από 1/7/2004 έως 30/9/2004. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι Αρμόδιος και Ιωνας Βωβός χρηματοδοτούσαν μεγάλο αριθμό προσώπων προκειμένου αυτά να διενεργούν συναλλαγές επί της μετοχής της εταιρείας Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική ΑΕ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται τεχνητά, με μεθοδευμένο τρόπο, η τιμή της. «Ως εκ τούτου, διαδόθηκαν ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες ως προς τη μετοχή τής ως άνω εταιρίας, οι οποίες από τη φύση τους μπορούσαν να επηρεάσουν την τιμή και τις συναλλαγές επί της μετοχής αυτής» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο κύκλωμα χειραγώγησης της μετοχής της Βωβός εμπλέκεται μεγάλος αριθμός προσώπων για τα οποία διετάχθη να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους, καθώς και οι κωδικοί που διατηρούν σε χρηματιστηριακές εταιρείες.

Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο 25.000 ευρώ στην εταιρεία ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ για μη επαρκή άσκηση εποπτείας για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.