Ρυθμίσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, οι οποίες θα είναι έτοιμες να κατατεθούν στη Βουλή μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η μόνιμη εγκατάσταση συστήματος πλοήγησης (GPS) στα πλοία που μεταφέρουν ναυτιλιακά καύσιμα (σλέπια) για την τροφοδοσία των εμπορικών πλοίων. Τα πλοία «κρατούν» ποσότητες καυσίμων κατά τις παραδόσεις, τις οποίες στη συνέχεια από διάφορα λιμάνια της χώρας διοχετεύουν σε βυτία για να μεταφερθούν σε παράνομες ειδικές εγκαταστάσεις.

Επίσης, η υποχρέωση εισόδου στο σύστημα εισροών – εκροών και των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας, κάτι που το σημερινό καθεστώς δεν προβλέπει. Σύντομα το σύνολο των πρατηρίων λιανικής πώλησης υγρών καυσίμων θα είναι ενταγμένο στο σύστημα αυτό.

Σε άλλη διάταξη προβλέπεται η ένταξη στο σύστημα εισροών – εκροών και των εταιρειών που εισάγουν στην Ελλάδα διαλυτικές ουσίες με τις οποίες νοθεύονται τα καύσιμα. Με την ένταξη των εταιρειών που διακινούν τις ουσίες αυτές στο σύστημα εισροών – εκροών, το υπουργείο θα είναι σε θέση να ελέγχει τις ποσότητες που εισάγονται, αλλά και πού αυτές χρησιμοποιούνται.