ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Εκατοντάδες Ρουμάνοι διαδήλωσαν ειρηνικά χθες στο Βουκουρέστι ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες, άλλοι μετέφεραν ένα φέρετρο και έναν σταυρό με την επιγραφή «Μπασέσκου=Τσαουσέσκου». Παρόμοιες διαδηλώσεις οργανώθηκαν ταυτόχρονα σε άλλες δέκα πόλεις σε όλη τη χώρα.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας λέγοντας ότι είναι υπερβολικά ευνοϊκές για τους εργοδότες. «Αυτά που συζητούνται αποτελούν το μεγαλύτερο βήμα προς τα πίσω που έχει γίνει ποτέ στις εργασιακές σχέσεις», δήλωσε ο Καρβάλιο ντα Σίλβα, επικεφαλής του συνδικάτου CGTP που έχει 750.000 μέλη.

ΝΙΓΗΡΙΑ

Η ηρεμία επέστρεψε χθες στους δρόμους του Λάγος και άλλων πόλεων της Νιγηρίας μετά την απόφαση του Προέδρου Τζόναθαν να επαναφέρει εν μέρει τις επιδοτήσεις στο πετρέλαιο. Τα συνδικάτα ανέστειλαν την απεργία τους, που τις τελευταίες ημέρες είχε προκαλέσει βίαιες ταραχές και αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε όλον τον κόσμο.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Με την κατηγορία της περιφρόνησης παραπέμπεται στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, επειδή αρνήθηκε να ξανανοίξει υπόθεση διαφθοράς εναντίον του Προέδρου της χώρας. Κλιμακώνεται έτσι η σύγκρουση της κυβέρνησης και του στρατού. Αν ο Γκιλάνι καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή αποπομπής από το αξίωμά του και φυλάκισης έξι μηνών.