Μέτρα για τη μείωση του εργασιακού κόστους το επόμενο διάστημα μελετούν επιχειρηματίες από το σύνολο των κλάδων της οικονομίας, με τον τομέα των υπηρεσιών και του λιανεμπορίου να είναι πιο κοντά σε απολύσεις και μειώσεις μισθών το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Ωστόσο, αν και αναζητούν τρόπους για τη μείωση του κόστους των επιχειρήσεών τους, έως σήμερα είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη υιοθετήσει πρακτικές οι οποίες προκύπτουν από τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα οι επιχειρησιακές συμβάσεις για να μειώσουν το εργασιακό κόστος.

Αυτό προέκυψε από έρευνα της εταιρείας ICAP, η οποία δείχνει επίσης ότι επτά στους δέκα επιχειρηματίες (70%) σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού στις εταιρείες τους μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, στα πρώτα αποτελέσματα του HR Pulse, της έρευνας που διενήργησε η ICAP People Solutions, καταγράφονται οι συνθήκες στην αγορά εργασίας και στον τομέα της διαχείρισης προσωπικού, ενώ τα αποτελέσματα της πρώτης αναφοράς περιλαμβάνουν τις απαντήσεις των συμμετεχουσών επιχειρήσεων έως και τις 22 Δεκεμβρίου 2011.

Αποφάσισαν μειώσεις. Από τα ευρήματα της έρευνας, η οποία είναι τριμηνιαία και ηλεκτρονική, προκύπτει ακόμη ότι έως το ερχόμενο καλοκαίρι το 30% των εταιρειών έχει αποφασίσει και θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, αν και μέχρι σήμερα το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν προχωρήσει σε περικοπές παροχών προς το προσωπικού τους είναι μικρό. Από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα το 64% είναι ελληνικές επιχειρήσεις, το 53% έχουν τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ μία στις δύο απασχολεί προσωπικό πάνω από 200 εργαζομένους. Το 49% των εταιρειών δραστηριοποιείται στους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι δείκτες ανθρώπινου δυναμικού (HR Metrics), που για πρώτη φορά συλλέγονται συστηματικά και δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι ο μέσος όρος κόστους μισθοδοσίας για ένα διευθυντικό στέλεχος (director) είναι 105.000 ευρώ ετησίως, ενώ ο αντίστοιχος για ένα άλλο ανώτερο στέλεχος (manager / supervisor) κυμαίνεται στα 55.000 ευρώ.

Εκρηξη της ανεργίας. Tην ίδια ώρα, και ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα της ΙCAP δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού έως το καλοκαίρι, ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα έχει ήδη προσεγγίσει το ένα εκατομμύριο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον περασμένο Οκτώβριο το ποσοστό της ανεργίας έφτασε στο 18,2% από 13,5% που ήταν πριν από έναν χρόνο, τον Οκτώβριο του 2010.