Με χρεοκοπία απειλούν την Ελλάδα, τον πιο αδύναμο κρίκο της ευρωπαϊκής αλυσίδας, οι κερδοσκόποι, παίζοντας πόκερ στην πλάτη της.

– Οι ευρωπαίοι ηγέτες, των οποίων δοκιμάζονται όσο ποτέ άλλοτε η αντοχή, η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα, εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποτρέψουν τις διαβόητες αγορές να κερδοσκοπήσουν με τα ασφάλιστρα κινδύνου και προειδοποιούν ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα γίνει έτσι όπως έχει αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

-Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα που διαμορφώνεται για τη χώρα μας ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επιχειρεί να δώσει μια ανάσα αισιοδοξίας στους Ελληνες διαβεβαιώνοντας ότι παρά τις δυσκολίες και τον πόνο που θα προκαλέσουν τα νέα μέτρα στους πολίτες – για τα επόμενα δύο χρόνια – η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, ενώ, όπως διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του, όλα τα θέματα που αφορούν την κρίση τα χειρίζεται ο ίδιος προσωπικά. Το προσεχές δίμηνο, σε κάθε περίπτωση, θα είναι καθοριστικό για την πορεία της χώρας για τα επόμενα πολλά χρόνια και ο μαραθώνιος ξεκινάει αύριο με την επιστροφή στην Αθήνα του Τσαρλς Νταλάρα για την ανταλλαγή ομολόγων.

-Στον αέρα βρίσκεται το χρονοδιάγραμμα για την ανάδειξη ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ η σύγχυση για τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου καθημερινά μεγαλώνει. Ολο και περισσότερα στελέχη θεωρούν ανέφικτη την τήρηση των ημερομηνιών που αφορούν τις εσωκομματικές διαδικασίες και μάλιστα εκφράζουν τον φόβο για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αύριο συνεδριάζει για μία ακόμη φορά το Πολιτικό Συμβούλιο για να καθορίσει τα χρονοδιαγράμματα του επόμενου διμήνου. Σ’ αυτή τη συνεδρίαση κάποιοι ελπίζουν ότι θα αποσαφηνιστεί ό,τι δεν αποσαφηνίστηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το Σαββατοκύριακο. Με δυο λόγια, κανείς στην Ιπποκράτους δεν είναι σε θέση αυτή την ώρα να πει πότε θα γίνει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου και ποιοι θα είναι υποψήφιοι για το αξίωμα.

-Οι ιστορίες φορολογικής τρέλας συνεχίζονται. Διαβάστε την καινούργια με το πετρέλαιο θέρμανσης σε πολυκατοικίες όπου «συγκατοικούν» φυσικά και νομικά πρόσωπα: εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου δίνει διευκρινίσεις για το τι τύπος πετρελαίου θα δίνεται ανάλογα με το αν ο διαχειριστής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αν στην πολυκατοικία υπάρχουν κενά διαμερίσματα τα οποία ανήκουν σε επιχειρήσεις, αν στην πολυκατοικία μένουν υπάλληλοι επιχείρησης η οποία έχει νοικιάσει το ακίνητο. Το κομφούζιο είναι τόσο μεγάλο, που στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης θα δίνουν και τις αναγκαίες διευκρινίσεις σε όποιον παραγγέλνει πετρέλαιο.

-Πίσω από κάθε μπουκάλι ιταλικού ελαιολάδου κρύβεται ένα ελληνικό ελαιόδεντρο. Στα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ μπορεί κανείς να βρει πολλών ειδών γνωστές μάρκες ελαιολάδου, όπως οι διάσημες ιταλικές Carapelli, Monini και Carli, όχι όμως και ελληνικές. Και όμως, το ελληνικό ελαιόλαδο είναι παρόν, αλλά μόνο μέσα στο μπουκάλι και στο πίσω μέρος της ετικέτας, αν και εφόσον αναγράφονται οι χώρες προέλευσης. Πίσω από κάθε λίτρο Carapelli που πωλείται στο ράφι προς 7-8 ευρώ, υπάρχει ένας έλληνας παραγωγός που πουλά κάθε χρόνο το προϊόν του χύμα στην ιταλική αγορά, εισπράττοντας περίπου 2 ευρώ το κιλό, ενώ ο Ιταλός καρπώνεται όλη την υπεραξία. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η Ελλάδα είναι η 3η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο. Την περίοδο 2010-2011, η Ισπανία παρήγαγε 1,4 εκατ. τόνους ελαιολάδου, η Ιταλία 450.000 τόνους και η Ελλάδα 300.000 τόνους. Απ’ αυτούς, 140.000 διατέθηκαν στο εσωτερικό – 40.000 ως τυποποιημένο και 100.000 ως χύμα ελαιόλαδο και ως αυτοκατανάλωση -, 100.000 εξήχθησαν, εκ των οποίων 25.000 σε εμφιαλωμένη μορφή και 75.000 σε χύμα, και 60.000 διατηρήθηκαν ως απόθεμα.

-Και μια καλή ρύθμιση για τους νέους εκπαιδευτικούς: με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, μειώνεται κατά έναν χρόνο (από τρία σήμερα, σε δύο χρόνια) η υποχρέωση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών να παραμείνουν στο ίδιο σχολείο, το οποίο συνήθως είναι σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή. Δίνεται επίσης προθεσμία 10 ημερών από την ψήφιση του νόμου σε όσους νέους διορίστηκαν το 2010 να υποβάλουν αιτήσεις μετάθεσης. Αυτό αποτελούσε αίτημα των εκπαιδευτικών εδώ και καιρό.

– Κατά τα άλλα, η σημερινή μέρα θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου λόγω της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας. Το Μετρό θα τραβήξει 24ωρο χειρόφρενο, ενώ οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς και στον ΟΣΕ θα μετάσχουν στην κινητοποίηση με στάσεις εργασίας τόσο το πρωί όσο και το βράδυ.