Αποροι στο Ψυχικό

Η κρίση δεν γνωρίζει σύνορα και καμιά φορά τα φαινόμενα απατούν. Να, για παράδειγμα, μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία και κινήσεις αλληλεγγύης σε μάλλον υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της πόλης, στα δυτικά προάστια, κι εκεί όχι παντού αλλά σε ορισμένες συνοικίες. Οπως προκύπτει από το πρακτικό της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλοθέης – Ψυχικού, όμως, πρόβλημα υπάρχει πλέον και σε γειτονιές με πάνω από 4.000 ευρώ το τ.μ. αντικειμενική αξία, όπως το Ψυχικό. Ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας (βρίσκεται στο Νέο Ψυχικό) αιτήθηκε τη συνδρομή του δήμου για «έξοδα σίτισης απόρων κατοίκων». Το ποσό που ενέκρινε ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού ανέρχεται σε 21.000 ευρώ. Τι σημασία έχει ότι η Εκκλησία ζητεί το ποσό εν είδει ανταπόδοσης έναντι του ποσού που εισέπραξε αντιστοίχως ο δήμος από την εμποροπανήγυρη κατά τον εορτασμό της Αγίας Σοφίας; Ο σκοπός μετράει. Αλλωστε τα ντουβάρια δεν τρώγονται, όσο ακριβά και αν είναι.

Κατέβηκε μόνος και πήρε τη δουλειά!

Σίγουρα θα υπάρχει κάποια εξήγηση, η οποία είναι ευπρόσδεκτη. Γιατί από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κέρκυρας παραμονές των Χριστουγέννων (21.12.2011) δημιουργούνται ερωτήματα. Η επιτροπή λοιπόν άκουσε τον πρόεδρό της και αντιδήμαρχο να τους λέει – σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια – ότι έχει προκύψει ένα θέμα που δεν συμπεριλαμβάνεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αλλά λόγω της ιδιαιτερότητάς του προτείνει να το συζητήσουν ως κατεπείγον. Το θέμα είναι η αποκομιδή απορριμμάτων και η μεταφορά στους στον ΧΥΤΑ Παρελίων.

Το θέμα μάλλον ήταν γνωστό, γιατί δεν φαίνεται να υπήρξαν αντιδράσεις από τους παρόντες. Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος παρουσίασε το πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας Πρόχειρου Διαγωνισμού για το ίδιο θέμα (14.12.2011).

Τι προέκυψε από το πρακτικό; Οτι εμπρόθεσμα κατατέθηκε μία προσφορά! Οτι η επιτροπή την αποσφράγισε. Ολα ήταν εντάξει. Επειδή υπήρχε ένας μόνο συμμετέχων στον πρόχειρο διαγωνισμό, η επιτροπή άνοιξε και την οικονομική προσφορά η οποία ήταν 46.371 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Και επιτόπου αποφάσισε να την κάνει δεκτή. Στο κατεβατό των νόμων που συνήθως ακολουθούν μια απόφαση γίνεται επίκληση του νόμου και σχετικής εγκυκλίου των υπουργείων Εσωτερικών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Οικονομικών. Αυτές είναι διαδικασίες-εξπρές.Κρίμα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Διοίκηση γενικότερα δεν επιδεικνύουν την ίδια αποφασιστικότητα και σε άλλα θέματα.

Ερχεται χιόνι

Των φρονίμων τα παιδιά αγοράζουν αλυσίδες για τα χιόνια προτού πλακώσει ο χιονιάς. Ετσι και το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε το κονδύλι των 98,40 ευρώ για προμήθεια αλυσίδων υπηρεσιακού αυτοκινήτου για τις ανάγκες της ΚΘ’ ΕΚΠΑ ενώ η δαπάνη θα καλυφθεί από το ΤΑΠΑ. Οπου ΕΚΠΑ: Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και ΤΑΠΑ: Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

Υπόγειο αξίας 6.600

Συνήθως κοιμούνται σε τρώγλες, μοιράζονται άθλια δωμάτια πληρώνοντας νοίκι 1 ευρώ την ημέρα, ζουν σιωπηλά σε εγκαταλειμμένα σπίτια και τα παιδιά τους περιμένουν στις ουρές των κοινωνικών παντοπωλείων. Πού να ξέρουν ότι με αυτούς, εκτός από τις υπηρεσίες των υπουργείων, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμη, ασχολείται και το Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου το οποίο βρίσκεται στην οδό Καποδιστρίου. Μάλιστα για την κάλυψη των αναγκών του μισθώνει και υπόγειο αντί 6.600 ευρώ τον χρόνο. Το σχετικό κονδύλι έχει εγκριθεί έως και το 2016.

Επίδομα στον… Φίλιππο Σαχινίδη

Με ομόφωνη απόφαση χορηγείται επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών στον Σαχινίδη Φίλιππο. Οχι όμως τον υπουργό. Η στήλη έχει τη χαρά να πληροφορήσει τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ότι κυκλοφορεί «σωσίας» του στο υπουργείο Πολιτισμού ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός και εργάζεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Ο άνθρωπος έκανε και ένα μεταπτυχιακό και τι κέρδισε; Το ιλιγγιώδες ποσό των 45 ευρώ και αυτό «λόγω συνάφειας των μεταπτυχιακών σπουδών του με το αντικείμενο απασχόλησης».

Ζόρια

Οι εποχές της σπατάλης στα νοσοκομεία πέρασαν ανεπιστρεπτί. Τώρα μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Να, όπως πριν από λίγες ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου ο διοικητής του ενέκρινε την αγορά ενός ρινικού ψαλιδιού 22 cc, γωνιώδους, με οδοντωτή λεπίδα για τις ανάγκες του χειρουργείου. Το ψαλίδι κοστίζει 553,50 ευρώ και η αγορά του κρίνεται επείγουσα.