Ο τουρκοκυπριακός «λαός», είπε ο Έρογλου, δεν θα ξεχάσει ποτέ τον «πατέρα Ντενκτάς».
 
Ο γιος του Ντενκτάς, Σερντάρ, είπε ότι η λύπη τους είναι μεγάλη και υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσει τα λόγια του πατέρα του, ο οποίος, όπως είπε, δημιούργησε το «κράτος» και εργάστηκε για να το κάνει δυνατό και να έχει ισχυρούς δεσμούς με τους «αδελφούς του στην Ανατολία».

Συνεπή στο όραμά του για διχοτόμηση της Κύπρου χαρακτήρισε τον πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, που πέθανε σε ηλικία 87 ετών, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Αυτή είναι ώρα θρήνου για τους Τουρκοκύπριους και τους Τούρκους της Τουρκίας, συμπλήρωσε ο κ. Χριστόφιας.

Ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στον οποίο διαβίβασε συλλυπητήρια και πρόσθεσε ότι θα έχει επικοινωνία και με τον γιο του Ραούφ Ντενκτάς, Σερντάρ.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν ένας από τους πιο ακραίους Τουρκοκύπριους σε ό,τι αφορά την προοπτική λύσης του Κυπριακού, σημείωσε ωστόσο ότι εκτελούσε αποφάσεις της Άγκυρας.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς υπήρξε μια προσωπικότητα, «η οποία σημάδεψε αρνητικά τη νεότερη ιστορία της Κύπρου».

Ο Ραούφ Ντενκτάς υπήρξε ο μακροβιότερος τουρκοκύπριος ηγέτης.

Γεννήθηκε στην Πάφο το 1924. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και το 1944, μετέβη στο Λονδίνο, όπου σπούδασε Νομικά στο Lincoln's Inn με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου. 

Την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959 ο Ραούφ Ντενκτάς ανέλαβε ως εισαγγελέας την προώθηση πολλών υποθέσεων εναντίον Ελληνοκυπρίων αγωνιστών της ΕΟΚΑ που οδηγούντο από τους 'Άγγλους στα δικαστήρια και πέτυχε την καταδίκη πολλών.

Μεταξύ αυτών των υποθέσεων ήταν και η καταδίκη του ήρωα Μιχαλάκη Καραολή, που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε.

Το 1957 διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της Τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης (Τ.Μ.Τ.) με βάση την επίσημη πολιτική γραμμή της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία στηριζόταν στην ιδέα της διχοτόμησης της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων της τουρκοκυπριακής ανταρσίας, που ξέσπασαν τον Δεκέμβριο του 1963 εξ αφορμής της προτάσεως του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για τροποποίηση δεκατριών σημείων του Συντάγματος, ο Ντενκτάς διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τον Ιανουάριο του 1964 έλαβε μέρος στην πενταμερή διάσκεψη του Λονδίνου για το Κυπριακό ζήτημα ενώ τον επόμενο μήνα εμφανίσθηκε ως εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στα Ηνωμένα Έθνη, όπου υπεραμύνθηκε των τουρκοκυπριακών θέσεων,
διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα της ένοπλης τουρκοκυπριακής ανταρσίας και κατηγορώντας την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να τον κηρύξει ανεπιθύμητο πρόσωπο και να του απαγορεύσει την επάνοδο στην Κύπρο.

Κατέφυγε στην Άγκυρα αλλά συνέχισε να διατηρεί επαφή και να κατευθύνει την ανταρσία στο νησί.

Τον Αύγουστο του 1964, κατά την διάρκεια των μαχών που έγιναν στην περιοχή της Τηλλυρίας, ο Ντενκτάς αποβιβάσθηκε στην περιοχή των Κοκκίνων μαζί με αξιωματικούς από την Τουρκία και φοιτητές. Ωστόσο, λόγω της σφοδρής αντεπίθεσης των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή, ο Ντενκτάς και οι σύντροφοί του αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν με τουρκικό πολεμικό πλοίο για να αποφύγουν την σύλληψη.
 
Τον Οκτώβριο του 1967, ο Ντενκτάς επεχείρησε για δεύτερη φορά να εισέλθει παράνομα στην Κύπρο. Λόγω όμως των άσχημων καιρικών συνθηκών, το ψαροκάικο που τον μετέφερε αναγκάστηκε να τον αποβιβάσει σε ακτή της Καρπασίας, αντί στη
Λάρνακα. Συνελήφθη και παραδόθηκε στην Εθνική Φρουρά.

Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο και η πράξη αυτή «καλής θέλησης» ήταν μια από διάφορες ενέργειες στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης που οδήγησαν στην έναρξη των συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή πλευρά τον Απρίλιο του 1968.

Ο Ντενκτάς, επέστρεψε, τότε, νομίμως στην Κύπρο και ορίστηκε εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων.
 
Το 1973 ίδρυσε το Κόμμα Εθνικής Ενότητας ενώ το 1975 έγινε «πρόεδρος» του «ομόσπονδου τουρκοκυπριακού κράτους» και στις 15 Νοεμβρίου 1983 στην παράνομη και μονομερή ανακήρυξη της λεγόμενης «τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου».

Από τότε εκλεγόταν συνεχώς μέχρι το 2000 «πρόεδρος» της. 

Διετέλεσε συνομιλητής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και των προέδρων Κυπριανού, Βασιλείου, Κληρίδη και Παπαδόπουλου.
 
Σε όλες τις φάσεις του Κυπριακού διατήρησε, με τη στήριξη του τουρκικού στρατού, ακραίες και αδιάλλακτες θέσεις και ήταν υποστηρικτής της δημιουργίας «δύο κρατών» στην Κύπρο.

Ο Ραούφ Ντενκτάς ήρθε σε ρήξη με τον Ταγίπ Ερντογάν, όταν διαφώνησε με την υποστήριξη του σχεδίου Ανάν το 2006 και έτσι τον επόμενο χρόνο αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική.

Από τότε μέχρι και το περασμένο φθινόπωρο, που η υγεία του άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα, έκανε παρεμβάσεις με συνεντεύξεις και ομιλίες, προβάλλοντας τις ακραίες θέσεις του στο Κυπριακό.  

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ