«Μπορεί να πικράναμε τον λαό, άλλα σώσαμε την χώρα» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε εξέλιξη σήμερα, Κυριακή, για δεύτερη μέρα η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. 

«Θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι» είναι το έως τώρα στίγμα που έχει δώσει ο Γιώργος Παπανδρέου για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. Επίσης αναφέρθηκε και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται λέγοντας:

«Πολλοί θεωρούν την ευγένειά μου αδυναμία. Έχω πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις των τελευατίων δεκαετιών. Έχω απωθήσει προσωπικές φιλοδοξίες, έχω συγκρουστεί με συμφέροντα. και στις συνεχείς συκοφαντίες απέναντι στην οικογένειά μου θα παντήσω με μια φράση του Ανδρέα: 'Εμένα θέλετε να χτυπήσετε. Εδώ είμαι. Χτυπήστε εμένα'».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος παραμένει, αλλά έχουν μπει οι βάσεις για ένα καλύτερο αύριο, αρκεί οι πολιτικοί -και ιδίως το ΠΑΣΟΚ- να μην συμπεριφερθεί μυωπικά.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από όλα τα στελέχη να αφήσουν στην άκρη για λίγο τις φιλοδοξίες και τις αντιθέσεις και «να ακούσουν έναν άνθρωπο που έζησε τα πάντα μέσα σε δύο χρόνια».

Δήλωσε περήφανος που έδωσε μια δύσκολη μάχη σε πολλά μέτωπα, αναγνωρίζοντας λάθη και παραλείψεις, «όπως συμβαίνει με όλους όσοι αναλαμβάνουν ευθύνες».

Αναφέρθηκε μάλιστα στον τρόπο με τον οποίο διαστρεβλώθηκε η αλήθεια που υπήρχε στη φράση του «λεφτά υπάρχουν», χρησιμοποιώντας ένα απόσπασμα από όσα είχε αναφέρει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2009, όταν αναφέρθηκε σε σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Γιώργος Παπανδρέου απέκρουσε και το επιχείρημα ότι πριν από το 2009 «το ΠΑΣΟΚ γνώριζε» τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ασκησε δριμύτατη κριτική στη ΝΔ και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τα στοιχεία που έστειλε στην Κομισιόν, για την απογραφή που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να πείσει ότι η Ελλάδα κακώς μπήκε στην Ευρωζώνη».

«Ποιος κορόιδευε την Ελλάδα επί 5,5 χρόνια;» τόνισε χαρακτηριστικά.

Είπε μάλιστα, ότι αν το έλλειμμα ήταν στο 6%, όπως αρχικά είχε αναφέρει η ΝΔ, «σήμερα το έλλειμμα θα ήταν μηδενισμένο και θα αντιμετωπίζαμε μια άλλη πραγματικότητα».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στη «συντηρητική Ευρώπη», η οποία βλέπει μόνο περικοπές και πολιτικές λιτότητας.

«Οι οριζόντιες περικοπές σβήνουν για λίγο τη φωτιά, αλλά δεν αποτρέπουν την πυρκαγιά» σημείωσε.

Η Νέα Δημοκρατία

Σκληρή κριτική άσκησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, στον Γιώργο Παπανδρέου με αφορμή την ομιλίου του τελευταίου στο Εθνικό Συμβούλιο

«Την ώρα που κάθε Ελληνικό σπίτι ζει στην αγωνία και την αβεβαιότητα, την ώρα που οι νεόπτωχοι της πολιτικής Παπανδρέου δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο των κυβερνήσεών του, ο ίδιος εμφανίζεται αμετανόητος, δηλώνοντας ότι ούτε καν λυπάται για τα ερείπια που αφήνει πίσω του», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

«Δυστυχώς, στην πολύωρη ομιλία του, δεν είπε ούτε μια φορά τη λέξη συγγνώμη. Αντίθετα, με απύθμενο θράσος υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του, που οδήγησαν τη χώρα στην απαξίωση και τους Έλληνες στην εξαθλίωση», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατέληξε λέγοντας ότι «ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει να ζει στη δική του εικονική πραγματικότητα, την οποία, θα θυμούνται ως εφιάλτη για πολλά χρόνια οι Έλληνες».


Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ