Σαφή θέση υπέρ της αποφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ πήρε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ). Οι συνοδικοί μητροπολίτες σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσαν εκφράζουν τη συμπάθειά τους στον «δοκιμαζόμενο καθηγούμενο» – ενώ εκφράζουν την ευχή και την ελπίδα «όπως σύντομα επανεξεταστεί ψυχραιμότερα το ενδεχόμενο αποφυλακίσεώς του».

Οι ιεράρχες αποφάσισαν επίσης τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον ηγούμενο Εφραίμ στις φυλακές Κορυδαλλού – και μάλιστα, το πιθανότερο είναι να συνοδεύεται από αντιπροσωπεία συνοδικών ιεραρχών. Ηδη πάντως τρεις μητροπολίτες της Συνόδου, οι Γλυφάδας Παύλος, Μεσογαίας Νικόλαος, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος έχουν επισκεφτεί τον Εφραίμ στον Κορυδαλλό. Τον έχουν επισκεφτεί και αρκετοί άλλοι, οι οποίοι όμως δεν μετέχουν στη Σύνοδο.

Οι μητροπολίτες αναφέρουν ακόμη ότι το γεγονός της ανακοίνωσης της απόφασης για την προφυλάκιση του Εφραίμ παραμονές Χριστουγέννων έχει πλήξει καίρια το κύρος της Εκκλησίας και έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό και αυστηρά κριτική διακεκριμένων επιστημόνων του νομικού κόσμου. Σε άλλο σημείο η Σύνοδος τονίζει ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Οι μητροπολίτες όμως δεν αποφεύγουν τον πειρασμό να ασκήσουν κριτική: «Η Εκκλησία μας σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ως εκ τούτου δεν θα επεθύμει κατά κανένα τρόπο να παρέμβει στις αρμοδιότητες αυτής, μολονότι κατά καιρούς υπήρξαν ρωγμές ως προς την ορθότητα αυτών».

Σημειώνεται ότι η απόφαση της ΔΙΣ ελήφθη δύο ημέρες μετά την απόφαση που πήρε για τον Εφραίμ η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ωστόσο είναι αρκετά διαφοροποιημένη από αυτήν του Φαναρίου. Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, στη Σύνοδο κυριάρχησε η πικρία για το γεγονός ότι ο μόνος που βρέθηκε προφυλακισμένος για την υπόθεση του Βατοπεδίου είναι ένας μοναχός.

Πάντως, στη χθεσινή συνεδρίαση της Συνόδου έγινε προσπάθεια η απόφαση για το θέμα του Εφραίμ να είναι ισορροπημένη. Κι αυτό διότι το τελευταίο διάστημα είχαν διατυπωθεί απόψεις από μητροπολίτες που σχολίαζαν την απόφαση της Δικαιοσύνης και μιλούσαν για «πόλεμο εναντίον της Ορθοδοξίας».

Μείωση επιδόματος. Την απόφαση να μειώσει – λόγω της οικονομικής κρίσης – το συνοδικό επίδομα, το οποίο χορηγείται στους κληρικούς και λαϊκούς υπαλλήλους της Ιεράς Συνόδου, καθώς και στους αρχιερείς, πήρε χθες η ΔΙΣ. Το επίδομα ήταν 150 ευρώ.