Καληνύχτα Κεμάλ

Κάνουν τα πάντα πολλοί στο ΠΑΣΟΚ να μην πούνε, ακόμα και σήμερα, στο παρά πέντε, τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν τους αρέσει ο όριος εκσυγχρονισμός της κοινωνίας, απεχθάνονται τη σοσιαλδημοκρατία. Αντ’ αυτών, προτιμούν να μιλάνει π.χ. για επανεκκίνηση. Οπως άλλοι μιλούσαν για επανίδρυση.

Καληνύχτα Κεμάλ, αυτό το κόμμα δεν θ’ αλλάξει ποτέ.

Μαρία Δοξαστάκη, Εξάρχεια

Το ΠΑΣΟΚ και η χώρα

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει κυρίως να επανακαθορίσει τις θέσεις και απόψεις του για το ποια χώρα θέλει. Να περιγράψει με σαφήνεια το μοντέλο, την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική δομή και λειτουργία της κοινωνίας και του κράτους που θα προτείνει στους πολίτες. Αυτό πρέπει να το κάνει στις σημερινές συνθήκες με σύγχρονους όρους, στο σημερινό σύνθετο διεθνές περιβάλλον απαντώντας στις καινούργιες ανάγκες των καιρών. Πρέπει να καταλάβει πως οι εποχές όπου πατούσαν σε δύο βάρκες, και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ , και με τη σύγχρονη και ανεπτυγμένη Ευρώπη και με τον λαϊκισμό τελείωσαν. Ας αποφασίσουν με ποιον θέλουν να πάμε, σε ποια χώρα θέλουνε να ζούμε, ποιο κράτος θα έχουμε, ποιο πολιτικό, οικονομικό, εκδοτικό περιβάλλον θα διαμορφώσουν, πώς θα λειτουργούν τα κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, και τότε εδώ είμαστε να τους κρίνουμε ως κοινωνία και λαός[…].

Πάνος (το πλήρες όνομα του επιστολογράφου είναι στη διάθεση της εφημερίδας)

Ο Γιώργος

Ελπίζω να έχει καταλάβει ότι ήρθε η ώρα της αποχώρησης. Είχε σπουδαίες ιδέες, αλλά δεν τις δοκίμασε ούτε στο κόμμα του ούτε στην κοινωνία. Γι’ αυτό τώρα που γίνονται χειμέρια τα πράγματα, βγαίνουν στην επιφάνεια όλοι οι αρχαϊσμοί ενός παλαιού, αμαρτωλού, «ξύλινου» ΠΑΣΟΚ των μηχανισμών της εξουσίας. Δυστυχώς, η ζωή δεν δίνει εύκολα δεύτερες ευκαιρίες – αν και ο Γιώργος Παπανδρέου, ακόμα και αν του δινόταν τέτοια ευκαιρία, δύσκολα θα μπορούσε να την αδράξει.

Σταύρος Μολοκότος, φοιτητής, Νέα Υόρκη