Αμηχανία και προβληματισμό προκαλούν στη ΝΔ οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι κινήσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος απειλεί ανοικτά με αποχώρηση από την κυβέρνηση συνεργασίας εάν δεν υπάρξει κοινό μέτωπο των κυβερνητικών εταίρων απέναντι στην τρόικα.
Στο γαλάζιο επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός από το ενδεχόμενο της αποχώρησης του Γιώργου Παπανδρέου και της ανάδειξης νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και αναζητείται πυξίδα για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ΝΔ απέναντι στους πιθανούς υποψηφίους που μετέχουν και στο κυβερνητικό σχήμα, όπως οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Παράλληλα, πονοκέφαλο προκαλεί στη Λεωφόρο Συγγρού η προοπτική μιας κοινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό, την οποία έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, καθώς από στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά προεξοφλείται ότι μέσα από αυτή τη συνάντηση θα γίνει προσπάθεια όχι μόνο να υπάρξει ενιαία γραμμή των τριών κυβερνητικών εταίρων απέναντι στους εκπροσώπους της τρόικας, αλλά και να αλλάξει το αρχικό πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, ιδίως ως προς τον χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ αναμένουν τις αποφάσεις του κ. Παπανδρέου, αλλά αναγνωρίζουν ότι εάν στο αντίπαλο στρατόπεδο ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την επιλογή νέας ηγεσίας, μπορεί να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό, μέσα στο οποίο είναι πιθανό να αναγκαστεί η ΝΔ να διαφοροποιήσει και τη στρατηγική της. «Μια σκληρή μάχη για την ηγεσία μπορεί να οδηγήσει σε ρήξεις και σε διασπάσεις, αλλά μπορεί και να λειτουργήσει συσπειρωτικά για ένα κόμμα. Το βέβαιο είναι ότι τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν έως την ανάδειξη νέου αρχηγού, οι προβολείς θα στραφούν στο ΠΑΣΟΚ και αυτή η παράμετρος μπορεί να επηρεάσει και τον δικό μας σχεδιασμό», εκτιμούσε χθες στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά.
Το δίλημμα για τη ΝΔ είναι η θέση που θα πάρει απέναντι στους πιθανούς διαδόχους του κ. Παπανδρέου και εάν θα ζητήσει την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα όσων είναι σήμερα υπουργοί. Επιτελικά στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι το ζήτημα δεν έχει απασχολήσει, προς το παρόν, τη γαλάζια ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, το θέμα εξετάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Λεωφόρο Συγγρού χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι οι επίδοξοι διάδοχοι του κ. Παπανδρέου θα ζητήσουν την αντικατατάστασή τους στο κυβερνητικό σχήμα και τονίζουν ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να έχουν την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία ενός υπουργείου και ταυτόχρονα να διεξάγουν προεκλογικό αγώνα για την ηγεσία ενός κόμματος.
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να μη θέσει ζήτημα απομάκρυνσης από την κυβέρνηση των πράσινων υποψηφίων, ώστε να εξακολουθήσουν να ταυτίζονται με τις κυβερνητικές αποφάσεις και να παραμείνουν στον «κύκλο της φθοράς». Κατά τις ίδιες εισηγήσεις, η ΝΔ θα πρέπει να κρατήσει αποστάσεις και να περιοριστεί στη θέση ότι το ζήτημα «αφορά τους ίδιους τους υποψηφίους και τον κ. Παπαδήμο».
Γαλάζιο βραχυκύκλωμα προκαλεί και η προοπτική μιας νέας σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, αυτή τη φορά υπό τον κ. Παπαδήμο, ενόψει της έλευσης των εκπροσώπων της τρόικας. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναφέρουν ότι η ΝΔ δεν θα τορπιλίσει μια τέτοια κίνηση, την οποία έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, έστω κι αν δεν θεωρεί σκόπιμη μια νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. «Οι θέσεις και των τριών αρχηγών κατεγράφησαν από τον κ. Παπαδήμο στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχαν μαζί του τις τελευταίες ημέρες και είναι ξεκάθαρη η στήριξη της ΝΔ στην αποστολή που έχει αναλάβει. Είναι δεδομένο, ωστόσο, ότι ο κ. Σαμαράς σέβεται τον θεσμικό ρόλο του και θα συμμετάσχει σε μια κοινή σύσκεψη», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αλλά σπεύδουν προκαταβολικά να τονίσουν ότι σε αυτή τη συνάντηση δεν μπορούν να συζητηθούν το πλαίσιο λειτουργίας και ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης συνεργασίας, που αποφασίστηκαν στην αρχική συμφωνία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Το μήνυμα είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα παραμείνει αμετακίνητος στις κόκκινες γραμμές που έχει ήδη γνωστοποιήσει στον Πρωθυπουργό (εκλογές πριν από το Πάσχα, οι κρίσιμες αποφάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική να ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση κ.ά.).
Μία ακόμη παράμετρος, που επίσης προβληματίζει το επιτελείο του κ. Σαμαρά, είναι η στόχευση του Πρωθυπουργού μέσα από την κοινή σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, που αντιμετωπίζουν με καχυποψία μια τέτοια κίνηση, θεωρούν ότι απώτερος στόχος είναι να ενισχυθεί το ηγετικό προφίλ του Λουκά Παπαδήμου. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν, μάλιστα, ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινείται πλέον το πρωθυπουργικό επιτελείο και προεξοφλούν ότι θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα κι άλλες κινήσεις που θα αποσκοπούν στο να ενισχύσουν την εικόνα του κ. Παπαδήμου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από