Είκοσι χρόνια προσπαθούσε ο Τζορτζ Λούκας προκειμένου η νέα του ταινία «Red tails» να πάρει τον δρόμο για τις αίθουσες. Οσο κι αν εμπιστεύονται την κρίση του σκηνοθέτη των επιτυχημένων ταινιών «Star Wars», οι παραγωγοί του Χόλιγουντ δεν δέχτηκαν να ποντάρουν τα εκατομμύριά τους σε μια υπερπαραγωγή που διηγείται την αληθινή ιστορία των αφροαμερικανών πιλότων που πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι αυτό επειδή πρωταγωνιστούν σχεδόν αποκλειστικά αφροαμερικανοί ηθοποιοί.

«Τα μεγάλα στούντιο δεν στήριζαν την ταινία καθώς δεν υπάρχουν σε αυτήν πρωταγωνιστικοί ρόλοι για λευκούς. Παρά μόνο για έγχρωμους», εξηγεί ο Τζορτζ Λούκας που κατηγορεί εμμέσως το Χόλιγουντ για ρατσισμό. Στην παρουσίαση της ταινίας, οι παραγωγοί τού απάντησαν: «Δεν ξέρουμε πώς να προωθήσουμε στην αγορά μια ταινία σαν αυτή».

«Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει αγορά στο εξωτερικό για την ταινία. Φοβούνται λοιπόν ότι θα χάσουν έτσι το 60% του κέρδους», λέει ο 68χρονος σκηνοθέτης, βετεράνος του κινηματογράφου, σχετικά με τη νέα του παραγωγή, της οποίας είναι σεναριογράφος και παραγωγός (με την εταιρεία του Lucasfilm). Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Αντονι Χέμινγουεϊ.

Ο Λούκας δεν το έβαλε κάτω. Ανοιξε τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και χρηματοδότησε ο ίδιος με 45 εκατ. ευρώ την παραγωγή. Υπολογίζει, δε, ότι για τα έξοδα διανομής θα πρέπει να δώσει άλλα 27 εκατ. ευρώ.

«Είναι ακριβή παραγωγή. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι ταινίες με έγχρωμους είναι συνήθως χαμηλού προϋπολογισμού», λέει ο Τζορτζ Λούκας, από τους πιο κερδοφόρους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ. «Αυτή η ταινία κοστίζει περισσότερο από τα χρήματα που φέρνουν στα ταμεία ταινίες με έγχρωμους», λέει.

Τι κι αν κάποιοι μιλούν για οικονομική αυτοκτονία; Ο Τζορτζ Λούκας στάθηκε με σθένος απέναντι στα στούντιο. «Σε αντίθεση με άλλους», λέει ο σκηνοθέτης – ηθοποιός Σπάικ Λι. «Ακόμη κι ο Κλιντ Ιστγουντ αναγκάστηκε να ακούσει τους παραγωγούς. Στις ταινίες του «Γράμματα από το Ιβο Τζίμα» και «Οι σημαίες των προγόνων μας» δεν υπήρχε ούτε ένας έγχρωμος στρατιώτης», εξηγεί.