Και ποιος σας διασφαλίζει ότι κάποιος άλλος χρήστης δεν έχει οικειοποιηθεί τα στοιχεία σας και αναρτά μηνύματα προσποιούμενος ότι είναι εσείς;

Η αξιοπιστία των λογαριασμών που φιλοξενούνται στο twitter – αλλά και στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα – επαφίεται στην ειλικρίνεια των κατόχων τους. Πρακτικά ο καθένας από εμάς μπορεί να δημιουργήσει προφίλ με όποιο όνομα θέλει, χωρίς να προηγείται οποιαδήποτε διαδικασία επαλήθευσης των στοιχείων του. Το κενό αυτό έχει οδηγήσει στην εμφάνιση πολλών λογαριασμών-μαϊμού.
Το πιο πρόσφατο θύμα απάτης στο twitter είναι η Γουέντι Ντενγκ, σύζυγος του μεγιστάνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ.

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά εμφανίστηκε στο twitter ο λογαριασμός @Wendi_Deng, ο οποίος είχε καταχωριστεί στο όνομα Γουέντι Ντεγκ Μέρντοκ. Το twitter, μάλιστα, εγγυήθηκε την αυθεντικότητα του προφίλ με τη σήμανση «Verified Account» («πιστοποιημένος λογαριασμός»). Ωστόσο, δύο εικοσιτετράωρα αργότερα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο επίμαχος λογαριασμός ήταν μαϊμού.

Η «σήμανση πιστοποίησης» υποδηλώνει ότι το twitter έχει επιβεβαιώσει πως το εκάστοτε προφίλ ανήκει πράγματι στον εικονιζόμενο χρήστη. Χρησιμοποιείται κυρίως για λογαριασμούς προβεβλημένων προσώπων (πολιτικοί, καλλιτέχνες κ.λπ.) ή εταιρειών και οργανισμών, προκειμένου να βοηθήσει τους χρήστες να ξεχωρίσουν τα πραγματικά από τα πλαστά προφίλ.
Το twitter δεν εξήγησε με ποιο κριτήριο χαρακτήρισε «αυθεντικό» ένα προφίλ το οποίο ήταν ψεύτικο και εμφάνιζε τη σύζυγο του Μέρντοκ να… φλερτάρει δημόσια με τον βρετανό ηθοποιό Ρίκι Τζερβέις.

«Αναρωτηθείτε γιατί το twitter πιστοποίησε αυτόν τον λογαριασμό. Ποτέ δεν επικοινώνησαν μαζί μου για το θέμα αυτό», έγραψε ο φαρσέρ που δημιούργησε τον ψεύτικο λογαριασμό.

Η γκάφα του twitter εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία της διαδικασίας επαλήθευσης λογαριασμών που ακολουθεί το κοινωνικό δίκτυο.

«Το περιστατικό αποτελεί εμπαιγμό της όλης διαδικασίας. Φανταστείτε πώς θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτήν την κατάσταση κάποιος που έχει κακόβουλες προθέσεις», δήλωσε ο Γκράχαμ Κλούλι, στέλεχος της εταιρείας λογισμικού ασφάλειας Sophos, καλώντας το twitter να βελτιώσει την πολιτική ασφάλειας που εφαρμόζει.

Στα πεντέμισι χρόνια λειτουργίας του, το twitter έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες – ίσως χιλιάδες – πλαστούς λογαριασμούς. Στους ανθρώπους που έπεσαν κατά καιρούς θύματα επιτήδειων συγκαταλέγονται ο Δαλάι Λάμα, ο Τζορτζ Μπους, η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Στιβ Τζομπς.
Αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων έχουν εμφανιστεί πλαστοί λογαριασμοί των δημοσιογράφων Ολγας Τρέμη και Γιώργου Αυτιά, της τηλεπαρουσιάστριας Ελένης Μενεγάκη, του μοντέλου Κατερίνας Στικούδη και της ηθοποιού Τζένης Θεωνά.

Ενας από τους περισσότερο «εξαπατηθέντες» Ελληνες είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Κάνοντας μια πρόχειρη αναζήτηση στο twitter, εντοπίσαμε τουλάχιστον πέντε – καταφανώς πλαστούς – λογαριασμούς με το όνομα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Πώς να προστατευθείτε

Θεωρητικά, το twitter απαγορεύει τη δημιουργία ψεύτικων προφίλ. Στην πράξη όμως οι πλαστοί λογαριασμοί είναι αδύνατον να εντοπιστούν εκ των προτέρων.

Εάν διαπιστώσετε ότι κάποιος έχει δημιουργήσει λογαριασμό με το όνομά σας, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στη διεύθυνση http://support.twitter.com/forms/impersonation.

Δεν υπάρχει ασφαλής μέθοδος για να ανακαλύψετε εάν ένας λογαριασμός στο twitter είναι αυθεντικός. Ωστόσο ένας εμπειρικός τρόπος είναι να ελέγξετε πόσοι χρήστες τον ακολουθούν. Οσο περισσότεροι είναι, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να πρόκειται για λογαριασμό-μαϊμού.

Γκάφες

Πολλοί φαίνεται να λησμονούν ότι οι αναρτήσεις τους στο twitter δεν είναι ορατές μόνον από τους ίδιους. Οι εκατοντάδες followers του σχολιαστή του βρετανικού δικτύου Channel 4 Σάιμον Χολτ αντίκρισαν έκπληκτοι το μήνυμα «Απόψε θέλω το καυτό κορμί σου, μωρό μου» στο προφίλ του στο twitter.

Το επίμαχο μήνυμα είχε σταλεί από έναν άνθρωπο που διαχειρίζεται τον λογαριασμό του Χολτ, ο οποίος προσπάθησε να «μαζέψει» την γκάφα του επιστρατεύοντας το χιούμορ. «Το προηγούμενο μήνυμα εστάλη κατά λάθος. Παρακαλώ αγνοήστε το, εκτός αν είστε η Κάμερον Ντίαζ ή η γυναίκα μου», έγραψε στο twitter.

Για την αποφυγή παρόμοιων «λαθών», οι διοικήσεις ποδοσφαιρικών ομάδων όπως ο Παναθηναϊκός έχουν απαγορεύσει στους παίκτες τους να δημιουργήσουν λογαριασμό στο twitter.