Η ιστορία θα μπορούσε να επαναληφθεί στην Κύπρο αν η κυβέρνηση δεν έσπευδε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας να κινήσει τις διαδικασίες και κυριολεκτικά να διώξει από το λιμάνι της Λεμεσού εμπορικό πλοίο που μετέφερε πυρομαχικά στο καθεστώς Ασαντ στη Συρία.

Η υπόθεση φέρνει στη μνήμη την τραγωδία της πολύνεκρης έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» τον περασμένο Ιούλιο, καθώς οι συμπτώσεις είναι πάρα πολλές. Το πλοίο «Σιάριοτ» – και πάλι ρωσικών συμφερόντων όπως τότε το «Μοντσιεγκορσκ» – ζήτησε να ανεφοδιαστεί στο λιμάνι της Λεμεσού, αλλά κατά τον έλεγχο των εγγράφων του διαπιστώθηκε ότι μετέφερε τέσσερα κοντέινερ 35 τόνων γεμάτα από σφαίρες δύο διαμετρημάτων. Προορισμός και πάλι η Συρία και παραλήπτης το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Μετά τη διαπίστωση μεταφοράς πυρομαχικών απαγορεύτηκε ο απόπλους, ενώ το πλοίο – με σημαία Αγίου Βικεντίου και Γρεναδινών – τέθηκε υπό φρούρηση. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε ένα πραγματικό θρίλερ συσκέψεων και διαβουλεύσεων με αποκλειστικό στόχο να βρεθεί τρόπος ώστε να απαλλαγεί η Κύπρος από τον «μπελά». Δεδομένου μάλιστα του εμπάργκο που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Συρία, τα πράγματα καθίσταντο πιο δύσκολα καθώς η Κύπρος θα έπρεπε να κατάσχει και να κρατήσει το φορτίο των πυρομαχικών. Τη λύση έδωσε τα μεσάνυχτα η νομική υπηρεσία της Κύπρου. Αρμόδιοι ήλθαν σε επαφή με τη ρωσική πλοιοκτήτρια εταιρεία (Westberg Ltd, St. Petersburg, Russia) και αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ήταν να αλλάξει ο προορισμός του πλοίου. Αντί για τη Συρία, το πλοίο θα πήγαινε στην Αλεξανδρέττα διότι μετέφερε και μια τουρκική ηλεκτρογεννήτρια.

Ετσι το πλοίο αποδεσμεύτηκε και μετά τον εφοδιασμό του με καύσιμα αναχώρησε με άλλη ρότα.