Το έδαφος για ένα ενδεχόμενο νέο ναυάγιο στις συνομιλίες για το Σκοπιανό που αρχίζουν τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη προετοιμάζει ο Νίκολα Γκρούεφσκι, επιχειρώντας με συνέντευξή του να ρίξει όλες τις ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ενώ ταυτόχρονα καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται να αλλάξει στάση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ντβένικ», ο σκοπιανός Πρωθυπουργός εμφανίζεται απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας και άρα της πιθανότητας να λάβει η χώρα του πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον ερχόμενο Μάιο. «Η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ θα ήταν δίκαιη και θεμιτή, όμως ακούμε απ’ όλες τις πλευρές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ότι η επίλυση της διαφοράς για το όνομα αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη μας στη Συμμαχία», ανέφερε, προσποιούμενος ότι δεν έχει υπόψη του τις αποφάσεις της Συμμαχίας (Βουκουρεστίου, Λισαβώνας).

Μάλιστα, ο Ν. Γκρούεφσκι έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη για την αδιάλλακτη στάση του, στην κατάσταση στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα ούτε θέλει ούτε μπορεί να λύσει το ζήτημα αυτό. Οι λόγοι σχετίζονται τόσο με την οικονομική κρίση που επικρατεί στην Ελλάδα όσο και με τον αυξημένο εθνικισμό και το ότι στην κυβέρνηση συμμετέχει και ο Σαμαράς – και μάλιστα στο ΥΠΕΞ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε ότι αν ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, δεν υπάρχει ελπίδα για επίλυση, επειδή «ο Σαμαράς υπήρξε ένας από τους δημιουργούς της εκκρεμότητας».

Στην ίδια συνέντευξη ο σκοπιανός Πρωθυπουργός, προφανώς επιχειρώντας, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, να απαντήσει στη φημολογία που θέλει την Ελλάδα να καταγγέλλει την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, χαρακτήρισε «καταστροφή» για τη χώρα του τη Συμφωνία (παρότι είναι σαφές ότι η συμφωνία είναι ετεροβαρής υπέρ των Σκοπίων). «Με τη Συμφωνία αυτή μας κόλλησαν το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και αλλάξαμε τη σημαία μας, ενώ μας απαγορεύτηκε και η χρησιμοποίηση του συμβόλου που ήταν στη σημαία (σ.σ.: εννοεί τον ήλιο της Βεργίνας)», υπογράμμισε.