Σε όσους η Πολεοδομία δεν πρόλαβε να αποστείλει το ειδικό έντυπο έως τις 23 Δεκεμβρίου, δίνεται προθεσμία δύο μηνών για την καταβολή της 1ης δόσης, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου. Σε περίπτωση που καταβληθεί όλο το ποσό, με τη δεύτερη δόση θα παρέχεται έκπτωση 8%.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε τροπολογία σε νομοσχέδιο για την «Ποινική προστασία του Περιβάλλοντος και την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης» που κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Για όσους από τους ιδιοκτήτες υπέβαλαν φάκελο για την τακτοποίηση των παράνομων κλειστών χώρων τους με βάση τα όσα προβλέπονται από το νόμο περί τακτοποίησης των ημιυπαίθριων και αργότερα μετακίνησαν την αίτηση στο νέο νόμο περί αυθαιρέτων, τα ποσά του παραβόλου και των έως τώρα καταβληθέντων δόσεων συμψηφίζονται με το ποσό που προβλέπεται ως ειδικό πρόστιμο για τα αυθαίρετα.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προβλέπει ότι τα πρόστιμα για τις χωματερές και γενικότερα για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα βαραίνουν τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών, μέσω της παρακράτησης των κεντρικών κοδνυλίων που προορίζονται για αυτούς.

Ακόμα, με τις νέες ρυθμίσεις η ρύπανση του περιβάλλοντος αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα.