Γνωστός για τον ενεργό ρόλο του στη σύσφιγξη των σχέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με αρκετές χώρες ανά τον κόσμο είναι ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν που βρέθηκε χθες στην Αθήνα επικεφαλής αντιπροσωπείας αράβων επιχειρηματιών. Οι επίσημες επισκέψεις είναι άλλωστε ψηλά στην ατζέντα του καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της χώρας του διεθνώς, όχι μόνο σε διπλωματικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Τον περασμένο Οκτώβριο είχε επισκεφτεί τη Ζηλανδία, ενώ το καλοκαίρι του 2010 ήταν στην Κύπρο.

Αλλωστε, εν μέσω κρίσης, τα «πλούσια» ΗΑΕ έχουν αρκετές δυνατότητες επενδυτικών παρεμβάσεων. Βρίσκονται ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες παγκοσμίως σε αποθέματα πετρελαίου, έχουν παράλληλα μία από τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες στη Μέση Ανατολή, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους ξεπερνά τα 49.000 δολάρια.

Ο 40χρονος υπουργός Εξωτερικών είναι ο γιος του πρώτου εμίρη του Αμπου Ντάμπι, Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναχαγιάν, ο οποίος ίδρυσε τα ΗΑΕ το 1971 – έναν χρόνο πριν γεννηθεί ο ίδιος – δημιουργώντας ένα ομοσπονδιακό κράτος που αποτελείται από επτά εμιράτα (Αμπου Ντάμπι, Αϊμάν, Ντουμπάι, Ουμ αλ Καϊγιάν, Ρας αλ Καϊμά, Σάρια και Φουτζάιρα) στο νοτιοανατολικό άκρο της αραβικής χερσονήσου. Γνωστότερα είναι τα εμιράτα του Αμπου Ντάμπι – το οποίο αποτελεί και το πολιτικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας – και του Ντουμπάι.

Η πολιτική εμπειρία του Αμπντάλα δεν περιορίζεται στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου η θητεία του άρχισε το 2006. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το 1995, έχοντας σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, τοποθετήθηκε από τον πατέρα του υφυπουργός και δύο χρόνια αργότερα υπουργός στο υπουργείο Πληροφοριών και Πολιτισμού. Στον γάμο του, που έγινε την εποχή εκείνη, με την κόρη του σεΐχη Σαΐφ μπιν Μοχάμεντ αλ Ναχαγιάν, παραβρέθηκε πλήθος γαλαζοαίματων της ευρύτερης περιοχής. Είναι, εξάλλου, ο μικρότερος ετεροθαλής αδελφός του σημερινού εμίρη και προέδρου των ΗΑΕ σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν, ο οποίος – σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» – είναι ο δεύτερος πλουσιότερος γαλαζοαίματος στον κόσμο με περιουσία 23 δισ. δολαρίων. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο σεΐχης Μανσούρ, είναι ιδιοκτήτης της ομάδας Μάντσεστερ Σίτι.