Ενας γάλλος καμεραμάν σκοτώθηκε χθες στη Συρία, στην πόλη Χομς, και έγινε ο πρώτος δυτικός δημοσιογράφος που χάνει τη ζωή του στη διάρκεια των τελευταίων 10 μηνών, οπότε και ξέσπασαν στη χώρα αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ο 43χρονος Ζιλ Ζακιέ εργαζόταν στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο Ζακιέ είχε προσκληθεί στη Συρία από την κυβέρνηση.
Ο Ζιλ Ζακιέ εργαζόταν ως δημοσιογράφος και καμεραμάν στο France 2 από το 1999, ενώ είχε καλύψει τους πολέμους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Κόσοβο και το Ισραήλ. Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στην περιοχή, αρκετές οβίδες έπεσαν εκεί όπου βρισκόταν μια ομάδα 15 δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και πολλοί τραυματίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον έξι σύροι πολίτες. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στον θάνατο του δημοσιογράφου. «Καταδικάζουμε με έντονο τρόπο αυτή την αποτρόπαιη πράξη», δήλωσε, καλώντας τις συριακές Αρχές να «διασφαλίσουν την ασφάλεια των ξένων δημοσιογράφων στο έδαφός τους» και να προστατεύσουν τη θεμελιώδη ελευθερία της πληροφόρησης. Η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση έσπευσαν να εκτοξεύσουν αλληλοκατηγορίες για τον θάνατο του γάλλου δημοσιογράφου και τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ