ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας απέρριψε χθες την υποψηφιότητα του κεντροαριστερού Ζόραν Γιάνκοβιτς για την πρωθυπουργία. Ο εκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Λιουμπλιάνας, που το κόμμα του κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου, έλαβε την υποστήριξη μόνο 42 βουλευτών, ενώ χρειαζόταν 46.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο γερμανός Πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ δέχθηκε χθες τις επικρίσεις ακόμη και των συμμάχων του για την άρνησή του να αποκαλύψει λεπτομέρειες ενός στεγαστικού δανείου και την προσπάθειά του να σταματήσει τη δημοσίευση της υπόθεσης στην «Μπιλντ». Ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ μίλησε στο περιοδικό «Στερν» για «μαζική απώλεια αξιοπιστίας» του Προέδρου.

ΗΠΑ

Μετά τις ανησυχίες που προκαλεί η διπλή απειλή της εξάπλωσης των πυρηνικών, στον στρατιωτικό και στον ενεργειακό τομέα, και η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη, ο μεγάλος δείκτης στο ρολόι της Αποκάλυψης μετακινήθηκε ένα λεπτό πιο κοντά στις 00.00, στα μεσάνυχτα παρά πέντε. Αυτό ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του Bulletin of the Atomic Scientists, που δημιούργησαν το Ρολόι το 1947 για να συμβολίζει την εγγύτητα προς έναν πυρηνικό κατακλυσμό.

ΒΕΛΓΙΟ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλιμάκωσε την απειλή της νομικής δράσης εναντίον της Ουγγαρίας και προειδοποίησε ότι η χώρα δεν κατορθώνει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Η Ουγγαρία βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΕ μετά την υιοθέτηση ενός νέου Συντάγματος που πλήττει την ανεξαρτησία των δικαστών, την κεντρική τράπεζα και την υπηρεσία προστασίας δεδομένων.