Την έντονη ενόχλησή του για τις δημόσιες παρεμβάσεις της Εκκλησίας της Ρωσίας υπέρ του Εφραίμ εκφράζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με χθεσινή απόφαση της Συνόδου του. Το Αγιον Ορος ανήκει στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου και δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε επέμβαση από άλλη Εκκλησία, τονίζεται. Οι ιεράρχες του Πατριαρχείου υπενθυμίζουν - με αφορμή όπως λένε τις δηλώσεις που έγιναν «εκ μέρους αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας» (σ.σ. εννοούν τις δηλώσεις από ρώσους ιεράρχες) για το θέμα της προφυλάκισης του Εφραίμ - ότι το Αγιον Ορος ανήκει στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Προσθέτουν πως το γεγονός ότι το Ορος αποτελείται μεν από ορθόδοξους μοναχούς διαφόρων εθνοτήτων «ουδόλως προσδίδει εις αυτό πανορθόδοξον χαρακτήρα επιτρέποντα την οιασδήποτε μορφής επέμβασιν εις αυτό άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών».

Για την προφυλάκιση. Οσον αφορά το θέμα της προφυλάκισης του Εφραίμ το Πατριαρχείο τονίζει πως κατά την πάγια τακτική του και σεβόμενο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποφεύγει πάντα να αναμειχθεί σε εκκρεμούσες δικαστικές υποθέσεις. Αλλωστε προσθέτει, αγνοεί το περιεχόμενον της σχετικής δικογραφίας.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου του 2008 το Πατριαρχείο είχε ζητήσει από τον Εφραίμ να αποσυρθεί προσωρινά από τη θέση του ηγουμένου προκειμένου να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης. Τότε ο ηγούμενος είχε παραδώσει τα διαχειριστικά και διοικητικά καθήκοντά του στην ηγουμενία (συμβούλιο μοναχών).
Τον περασμένο Μάιο ωστόσο το συμβούλιο των μοναχών είχε ανακοινώσει με επιστολή του στο Πατριαρχείο την απόδοση των διοικητικών και οικονομικών αρμοδιοτήτων και πάλι στον ηγούμενο Εφραίμ με το σκεπτικό ότι «παρά τις έρευνες δεν έχει προκύψει ζήτημα εναντίον του». Για την απόφαση αυτή τότε το Πατριαρχείο είχε εκφράσει επιφυλάξεις.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ