Στη σφαίρα του μύθου ανήκει από χθες ο μικρόσωμος Αργεντινός με το χατ τρικ που πέτυχε στις Χρυσές Μπάλες. Μόλις στα 24 του χρόνια ισοφάρισε το ρεκόρ του Μισέλ Πλατινί, που είχε πετύχει κάτι αντίστοιχο την τριετία 1983-1985. Μόνο που τότε η Ballon d’ Or δινόταν μόνο στους καλύτερους ευρωπαίους παίκτες.

Τρεις Χρυσές Μπάλες έχουν στη συλλογή τους επίσης ο Γιόχαν Κρόιφ (1971, 1973, 1974) και ο Μάρκο Φαν Μπάστεν (1988, 1989, 1992), ενώ ο Ζινεντίν Ζιντάν έχει κατακτήσει αντίστοιχες φορές τον τίτλο του Κορυφαίου Παίκτη του Κόσμου από τη FIFA.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι τέχνη, ο ιδιοφυής Αργεντινός όμως είναι καλλιτέχνης που γράφει ιστορία μπροστά στα μάτια μας.

Ο πιτσιρικάς από το Ροζάριο με τα προβλήματα σωματικής ανάπτυξης, το ντροπαλό παιδί με τις λιγοστές κουβέντες, που υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα σε μία πετσέτα φαγητού, αποτελεί πλέον ισότιμο μέλος του ολιγομελούς κλαμπ των κορυφαίων στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

«Νιώθω μεγάλη χαρά και τιμή που βραβεύομαι για τρίτη φορά» ήταν τα πρώτα λόγια του Μέσι μετά την παραλαβή της Χρυσής Μπάλας από τον Ρονάλντο.

Στην ψηφοφορία που διοργανώνουν από πέρυσι από κοινού η FIFA και το γαλλικό περιοδικό «France Football», όταν ενώθηκαν σε ένα τα βραβεία του Κορυφαίου Παίκτη του Κόσμου και της Χρυσής Μπάλας, ο Μέσι συγκέντρωσε το 47,88 τοις εκατό των πόντων, έναντι 21,6 τοις εκατό του Κριστιάνο Ρονάλντο που χθες δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση, όπως και ο προπονητής του στη Ρεάλ Ζοζέ Μουρίνιο. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Τσάβι με 9,23% των πόντων.

«Θα ήθελα να μοιραστώ αυτό το βραβείο με τον φίλο και συμπαίκτη μου Τσάβι», υπογράμμισε ο Λιονέλ Μέσι, αισθανόμενος ίσως την ανάγκη να «απολογηθεί» στον συμπαίκτη του, που τόσο τον έχει βοηθήσει στον αγωνιστικό χώρο για να φτάσει στην κορυφή. «Αξίζεις τη Χρυσή Μπάλα» είπε στον Τσάβι και ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί.

ΓΚΟΥΑΡΝΤΙΟΛΑ

Σε μία παρόμοια πράξη γενναιοδωρίας ο Πεπ Γκουαρντιόλα, που αναδείχτηκε κορυφαίος προπονητής, αφιέρωσε το βραβείο στον βοηθό του Τίτο Βιλανόβα που ταλαιπωρείται από σοβαρά προβλήματα υγείας: «Αυτό είναι για σένα Τίτο. Από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω να αφιερώσω το βραβείο σε εκείνον, τον φίλο και βοηθό μου που βρίσκεται πάντα κοντά μας».

Το ισπανικό ποδόσφαιρο κυριάρχησε και στην ιδανική ομάδα, αφού από τους 11 παίκτες οι εννέα αγωνίζονται στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Από αυτούς, οι πέντε εκπροσωπούν τα χρώματα της Μπαρτσελόνα και οι υπόλοιποι της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ το τοπ 11 συμπληρώνουν δύο παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η «ΝΤΡΙΜ ΤΙΜ»

Η κορυφαία ενδεκάδα: Κασίγιας (Ρεάλ), Ντάνι Αλβες, Πικέ, (Μπαρτσελόνα), Βίντιτς (Μάντσεστερ Γ.), Σέρχιο Ράμος, Τσάμπι Αλόνσο (Ρεάλ), Τσάβι, Ινιέστα (Μπαρτσελόνα), Ρονάλντο (Ρεάλ), Μέσι (Μπαρτσελόνα), Ρούνι (Μάντσεστερ Γ.).

Στις γυναίκες, η Γιαπωνέζα Χομάρε Σάουα έβαλε τέλος στην πενταετή κυριαρχία της Βραζιλιάνας Μάρτα και κορυφαίος προπονητής στο ποδόσφαιρο γυναικών αναδείχτηκε ο ομοσπονδιακός προπονητής της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου Νορίο Σασάκι.