Ανοιχτό είναι για τον Γιώργο Παπανδρέου το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα και για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η πρότασή του για διαρχία.

Οπως έλεγαν στα «ΝΕΑ» συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, «εφόσον το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ απορρίψει την εισήγησή του για εκλογή νέου προέδρου μετά τις εκλογές, δεν αποκλείεται ο ίδιος να διεκδικήσει ακόμη μία φορά την αρχηγία σε διαδικασίες που θα διενεργηθούν σε όλη τη χώρα με κάλπες το επόμενο διάστημα». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», τονίζοντας ότι «από τη στιγμή που η πρότασή του απορριφθεί, τότε όλα τα δεδομένα τίθενται σε νέα βάση».

Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης επανέφερε χθες την ιδέα να πάει το κόμμα στις εθνικές εκλογές με τον Γιώργο Παπανδρέου υποψήφιο πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία εναλλακτική, ενώ συμπλήρωσε (Flash) πως αν δεν επιτευχθούν προσπάθειες γενικότερων συνθέσεων, «ο καθένας θα κατέβει στο Εθνικό Συμβούλιο με την πρότασή του και με τον στόχο να υπερψηφιστεί η πρότασή του».

Το σκηνικό στο εσωτερικό του Κινήματος είναι ασαφές και θολό, ενώ τα επιμέρους στρατηγεία επιβεβαιώνουν ότι «όλοι μιλούν με όλους» στην προσπάθεια να εκδηλωθούν συντεταγμένες ενέργειες κατά τη διήμερη – καθοριστική για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ – συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Πάντως το Πολιτικό Συμβούλιο που ήταν προγραμματισμένο για την Πέμπτη θα συγκληθεί τελικά την Παρασκευή, δηλαδή μόλις ένα 24ωρο πριν από την έναρξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου.

Συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την πιθανότητα να είναι και πάλι υποψήφιος έλεγαν ότι κάτι τέτοιο «δεν συνιστά εκβιασμό» απέναντι σε όσους έχουν διαφορετική άποψη μέσα στο κόμμα ούτε πολιτικό ελιγμό προκειμένου να επικρατήσει η δική του εισήγηση. Τόνιζαν μάλιστα ότι για τον Γιώργο Παπανδρέου «είναι αυτονόητο» να διεκδικήσει την αρχηγία θέτοντας την υποψηφιότητά του ισότιμα απέναντι σε όλους τους άλλους υποψηφίους, σε περίπτωση που αποφασιστεί η ανάδειξη ηγεσίας να γίνει άμεσα. Προσέθεταν μάλιστα ότι αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, τότε θα πρέπει όσοι υποψήφιοι διατηρούν υπουργικούς θώκους να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Αυτό το σκεπτικό επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης τονίζοντας πως «ασφαλώς οι υποψήφιοι που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν αντιλαμβάνομαι πώς θα είναι δυνατόν, παράλληλα με τα κυβερνητικά τους καθήκοντα που είναι πάρα πολύ σημαντικά, να δώσουν τη μάχη την εσωκομματική για την ανάδειξη νέας ηγεσίας».

Από την πλευρά του, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Γιώργος Παναγιωτακόπουλος σχολίασε χθες (Ράδιο 9) ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει κάποιος στον Γιώργο Παπανδρέου αν θέλει να κατέβει και πάλι υποψήφιος. Προσέθεσε μάλιστα ότι «αν προκύψουν εκλογές αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μπορεί – χωρίς να είμαι υπέρ της διαρχίας – σε μια συντεταγμένη πορεία να εκλέξει τον υποψήφιο πρωθυπουργό, με τον οποίο θα πάμε στις εκλογές».

Παράλληλα, οι αντιδράσεις στην προοπτική της διαρχίας συνεχίζονται και ολοένα και περισσότερα στελέχη ζητούν επιτακτικά αλλαγές στο κόμμα. Ο πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος προειδοποίησε (με συνέντευξή του στο Real.gr) ότι «η διαρχία στο ΠΑΣΟΚ θα επιτείνει την ασάφεια και θα προκαλέσει σύγχυση», ενώ επισήμανε ότι «το Κίνημα θα πρέπει το αμέσως προσεχές διάστημα να προσφύγει στη βάση και τους πολίτες για να εκλέξει τον πρόεδρό του». Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας σχολίασε ότι η παράταξη έχει κολλήσει και βρίσκεται σε τέλμα τονίζοντας πως η εκλογή αρχηγού είναι απαραίτητο στοιχείο για να δώσει μια αίσθηση επανεκκίνησης.