Τα Χριστούγεννα πέρασαν αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης εξακολουθεί να δέχεται δώρα. Ο ρέφερι Τουριένθο Αλβάρεθ καταδίκασε σε ισοπαλία την Μπαρτσελόνα στο ντέρμπι της Βαρκελώνης με την Εσπανιόλ (1-1) στο Κορνέγια-Ελ Πρατ αποφεύγοντας να καταλογίσει στις καθυστερήσεις πέναλτι εις βάρος των γηπεδούχων.

Η μπάλα έφτασε στον Πέδρο αφού προηγουμένως τράνταξε το δοκάρι της εστίας της Εσπανιόλ έπειτα από σουτ του Πικέ και στο νέο σουτ που επιχείρησε ο αμυντικός Ραούλ Ροντρίγκεθ απέκρουσε εντυπωσιακά με το χέρι.

Παρά το γεγονός ότι μετά το παιχνίδι όλοι συμφώνησαν – ακόμα και οι μαδριλένικες εφημερίδες – πως ήταν μία ξεκάθαρη φάση πέναλτι ο Πεπ Γκουαρντιόλα και ο πρόεδρος της Μπάρτσελόνα Σάντρο Ροσέλ απέφυγαν να σχολιάσουν αρνητικά τον διαιτητή. «Πρέπει να ξεπερνούμε τέτοιες καταστάσεις στο ποδόσφαιρο. Να κοιτάμε τι κάνουμε εμείς και όχι ο διαιτητής», είπε ο προπονητής της Μπάρτσα και σημείωσε πως «είναι δύσκολο να καλυφθούν οι πέντε βαθμοί αλλά το πρωτάθλημα δεν τελείωσε ακόμα».

Ο Σάντρο Ροσέλ δήλωσε: «Αν ο διαιτητής δεν είδε πέναλτι, τότε δεν είναι πέναλτι. Φέραμε ισοπαλία, δεν συνέβη κάτι τρομερό».

Η Μπάρτσα που παρατάχθηκε με την ίδια ενδεκάδα που νίκησε τη Ρεάλ στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου άνοιξε το σκορ με τον Φάμπρεγας στο 16′ για να ισοφαρίσει ο Αλβάρο στο 86′. Ενδιάμεσα οι Μπλαουγκράνα σημάδεψαν τα δοκάρια της Εσπανιόλ με τους Μέσι, Φάμπρεγας και Πικέ.

n Το Σάββατο η Ρεάλ Μαδρίτης συνέτριψε 5-1 τη Γρανάδα, με τον Μπενζεμά να προσθέτει δύο ακόμα γκολ στο ενεργητικό του. Η νίκη της Ρεάλ σκιάστηκε από την άρνηση του Ρονάλντο να πανηγυρίσει το πέμπτο γκολ που σημείωσε ο ίδιος διαμαρτυρόμενος με τον τρόπο αυτό για τις αποδοκιμασίες που ακούστηκαν ξανά προς το πρόσωπό του.

n Στα άλλα παιχνίδια: Μπέτις-Χιχόν 2-0, Βιγιαρεάλ-Βαλένθια 2-2, Χετάφε-Μπιλμπάο 0-0, Βαγιεκάνο-Σεβίλλη 2-1, Μάλαγα-Ατλέτικο Μαδρίτης 0-0, Σοσιεδάδ-Οσασούνα 0-0, Σανταντέρ-Σαραγόσα 1-0, Λεβάντε-Μαγιόρκα 0-0.

Η βαθμολογία: Ρεάλ 43, Μπαρτσελόνα 38, Βαλένθια 34.