Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιοκτήτες προκειμένου να χτίζουν σύμφωνα με τις επιταγές του νέου πράσινου ΓΟΚ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει γενίκευση. «Στοχεύουμε σε περιοχές των μεγάλων πόλεων που δεν υπάρχουν διατάγματα ύψους ή περιορισμοί. Πρέπει να δημιουργήσουμε ανοιχτούς χώρους στις ασφυκτιούσες πόλεις» λέει.
Και συμπληρώνει: «Ως προς τους μικρούς ουρανοξύστες, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις, λέμε ναι για παράδειγμα στην αύξηση του συντελεστή δόμησης εκεί όπου θα δημιουργηθεί νέος πολεοδομικός πόλος. Ας μη λησμονούμε ότι είμαστε η μόνη χώρα στην οποία δεν έχουν αναπτυχθεί εστίες σύγχρονης πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής».
Ο νέος ΓΟΚ προβλέπει αύξηση των χώρων που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης και συμβάλλουν στο παθητικό δρόσισμα, τη σκίαση και τον φυσικό αερισμό των κτιρίων. Για παράδειγμα, αίθρια, ανοιχτοί στεγασμένοι χώροι εμβαδού έως 45% του συντελεστή δόμησης, φωταγωγοί, προεξοχές και ειδικά σκιάδια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από