Δημοκρατική παράταξη και δημοκράτες

Οσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί περί Κεντροαριστεράς ή Κεντροδεξιάς δεν μετράνε πλέον στον λαό. Και ούτε μετράνε πια οι παπανδρεϊκές ατάκες περί «δημοκρατικής παράταξης». Δημοκράτες, πατριώτες και συνετοί άνθρωποι υπάρχουν σε πολλά κόμματα αλλά και εκτός κομμάτων.

Αλέξανδρος Παπάς, έμπορος

Οι εξελίξεις σε Συνέδριο

Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας θέτουν και το ΠΑΣΟΚ σε νέα περίοδο – αναζητήσεων, κατευθύνσεων και εσωτερικής λειτουργίας. […] Το ΠΑΣΟΚ λειτούργησε με καταστατικό και κανονισμούς λειτουργίας. Διαφωνίες υπήρξαν, σεβαστές από την πλειοψηφία, διότι το κόμμα δεν είναι μονολιθικός οργανισμός. Σήμερα […] βεβαίως και τίθεται θέμα διαδοχής ή μη της ηγεσίας του. Ομως ο πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, δεν επιβλήθηκε άνωθεν. Και παραμένει ο πρόεδρος. Το θέμα της διαδοχής ή μη, όπως και αυτό του υποψήφιου πρωθυπουργού, πρέπει να επιλυθεί από το Συνέδριο. Εκτακτο ή μη. Οπου θα ακουστούν ιδέες και απόψεις. Αυτή η διαδικασία εγγυάται και την ενότητα. Το θέμα της ηγεσίας δεν πρέπει να ιδωθεί μέσα στο στενό πλαίσιο των εκλογών.

Χρίστος Τσαχπίνης, Α’ γραμματέας

ΠΑΣΟΚ Μπίλεφελντ Γερμανίας

Πρώτα η οικονομία

Το ΠΑΣΟΚ δεν εννόησε ότι μπορεί να παραβιάζονται τα πάντα εκτός από τους νόμους της φύσης. Δεν εννόησε ότι η οικονομία είναι μια θετική επιστήμη που διέπεται από τους κάτωθι βασικούς κανόνες: 1. Δεν είναι δυνατόν να καταναλώνονται περισσότερα από όσα εισπράττονται. 2. Πρέπει να ισχύει πάντα η σχέση απόδοση/αμοιβή. 3. Στις συναλλαγές/ανταλλαγές πρέπει να ισχύει η αρχή της ισορροπίας των ενεργειακών μεγεθών. Το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία τριάντα χρόνια βάδιζε ενάντια σε αυτούς τους θεμελιώδεις κανόνες, ώσπου εξαντλήθηκε η ελαστικότητα του δυναμικού της κοινωνίας. […] Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν έχει ακόμα ευκαιρίες για να ανακάμψει. Πρέπει όμως να αδειάσει πρώτα από όλα, όλα τα σκηνώματα που το ορίζουν. […] Πρέπει να αρχίσει μια νέα πορεία με άλλα ιδανικά και οράματα. Τα παλιά τα έφαγε το σκοτάδι..

Κώστας Τσάλτας, Βελίκα Μεσσηνίας