Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με την οποία στο εξής σε κάθε νέο μισθωτήριο συμβόλαιο ακινήτου που υποβάλλεται στις εφορίες θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), ενώ οι ΔΟΥ δεν θα θεωρούν μισθωτήρια συμβόλαια αν δεν προσκομίζεται και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Ηδη το ενεργειακό πιστοποιητικό απαιτείται από πέρυσι για τις αγοραπωλησίες ακίνητων.
Τα πιστοποιητικά εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές που είναι πιστοποιημένοι από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι οποίοι έπειτα από έλεγχο κατατάσσουν τα κτίρια σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, και αποσκοπούν στην ενημέρωση του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή για την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου, ενώ περιλαμβάνουν και συστάσεις για τη λήψη μέτρων.
Το μέτρο αυτό αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις ιδιοκτητών - ενοικιαστών για τον καθορισμό του ύψους των ενοικίων. Δηλαδή για σπίτια με χαμηλή ενεργειακή απόδοση, το ενεργειακό πιστοποιητικό θα αποτελεί ισχυρό χαρτί για τον ενοικιαστή να ζητήσει χαμηλότερο ενοίκιο.
Η υποχρεωτική ενεργειακή πιστοποίηση των ακίνητων είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών και της ΠΟΜΙΔΑ, οι οποίοι είχαν ζητήσει αναβολή της εφαρμογής του μέτρου. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι της ΠΟΜΙΔΑ, η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία καθώς η αμοιβή των ενεργειακών επιθεωρητών που χορηγούν τα πιστοποιητικά φτάνει τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα σπίτια και τα 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για γραφεία και καταστήματα.
Συγκεκριμένα, για μονοκατοικίες άνω των 50 τ.μ. το κόστος είναι 1,5 ευρώ/τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 200 ευρώ. Για διαμερίσματα πολυκατοικιών το κόστος είναι 2 ευρώ/τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 150 ευρώ, για γραφεία και καταστήματα έως 1.000 τ.μ. το κόστος είναι 2,5 ευρώ/τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 300 ευρώ, ενώ για γραφεία και καταστήματα άνω των 1.000 τ.μ. το κόστος είναι 1,5 ευρώ/τ.μ.

Εξαιρέσεις. Από την υποχρεωτική έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης εξαιρούνται:
n Oι αποθήκες και οι χώροι στάθμευσης.
n Νέες μισθώσεις κτισμάτων συνολικής επιφανείας κάτω των 50 τ.μ.
n Παρατάσεις παλαιών μισθώσεων με τον υφιστάμενο μισθωτή.
n Τροποποιήσεις όρων υφιστάμενων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλόμενων ενοικίων κ.λπ.).
n Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
n Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων.
n Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από