Είναι μάλλον η πρώτη φορά που οι μελλοντολόγοι συμφωνούν με τους πολιτικούς και οι αναλυτές συμπλέουν με τους Μάγια. Ολοι τους, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, εμφανίζονται βέβαιοι για ένα πράγμα: το 2012 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Θα είναι επίσης μια χρονιά αλλαγών. Και δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες ή πολιτικό αισθητήριο για να το καταλάβει κανείς. Οι κάλπες που στήνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Ρωσία και από τη Γαλλία μέχρι τη Βενεζουέλα και τη Νότια Κορέα, χωρίς να λείπει από το κάδρο και η Κίνα, προοιωνίζονται νέες ισορροπίες στον γεωπολιτικό άτλαντα.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε την περασμένη Τρίτη στην Αϊοβα, τη γη της φυλής των Σιου. Εκεί, οι Ρεπουμπλικανοί ρίχτηκαν στη μάχη των προκριματικών εκλογών, από τις οποίες θα προκύψει ο υποψήφιος που θα επιχειρήσει να αρπάξει από τον Μπαράκ Ομπάμα το κλειδί του Λευκού Οίκου. Θα καταφέρει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ να παραμείνει στην εξουσία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου; Αυτό είναι ένα από τα αναρίθμητα ερωτήματα που αναμένουν απαντήσεις τους προσεχείς δώδεκα μήνες. Ερωτήματα συνοδεύουν και τη διαδοχή στην Κίνα, όπου ο πρόεδρος της χώρας Χου Τζιντάο θα παραδώσει τη σκυτάλη στον Σι Τζινπίνγκ χωρίς τη βάσανο της εκλογικής διαδικασίας. Ή, ακόμη, και στη Ρωσία όπου η σχεδόν βέβαιη επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο φαίνεται ότι δεν θα είναι καθόλου ανέφελη.

Στο μεταξύ, η Γαλλία ετοιμάζεται να ζήσει μια από τις πιο άγριες εκλογικές αναμετρήσεις της πρόσφατης Ιστορίας της, από το αποτέλεσμα της οποίας κρέμεται ένα μέρος της τύχης της ευρωζώνης και του νομίσματός της, επομένως και της παγκόσμιας οικονομίας. Θα πετύχει την επανεκλογή του ο Νικολά Σαρκοζί, στρατηγός μαζί με την Ανγκελα Μέρκελ στον πόλεμο κατά του χρέους που απειλεί το ενιαίο νόμισμα, ή θα επικρατήσει ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ ανοίγοντας μια νέα προοπτική σωτηρίας για το φορτωμένο με ευρώ καράβι που μοιάζει να βυθίζεται; Αντίθετα από τον υπόλοιπο κόσμο, το καλεντάρι της Ευρώπης δεν έχει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Για τη Γηραιά Ηπειρο, πάντως, έχει τη δική του σημασία ότι το β’ εξάμηνο του έτους τη σκυτάλη της προεδρίας από τους Δανούς θα πάρει η Κύπρος, μια χώρα μέλος της ΕΕ, τμήμα της οποίος τελεί υπό κατοχή…