Τότε έρχεται ο Ιησούς από τη Γαλιλαία στον Ιορδάνη, προς τον Ιωάννη για να βαπτιστεί από αυτόν. Ο Ιωάννης όμως τον εμπόδιζε λέγοντάς του: «Εγώ έχω ανάγκη να βαπτιστώ από σένα κι έρχεσαι εσύ σε μένα;». Ο Ιησούς όμως του αποκρίθηκε: «Ας τα αφήσουμε τώρα αυτά, γιατί πρέπει να εκπληρώσουμε και οι δυο μας ό,τι προβλέπει το σχέδιο του Θεού». Τότε ο Ιωάννης τον άφησε να βαπτιστεί. Βαπτίστηκε, λοιπόν, ο Ιησούς και αμέσως βγήκε από το νερό. Και αμέσως άνοιξαν οι ουρανοί και είδε το Πνεύμα του Θεού σαν περιστέρι να κατεβαίνει και να έρχεται πάνω του. Ακούστηκε τότε μια φωνή από τα ουράνια που έλεγε: «Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου».

(Ματθαίος 3. 13-17)

Για να φτάσει κάποιος στον Ιορδάνη ποταμό, βαδίζει σε ένα μονοπάτι οριοθετημένο από δύο σειρές συρματόπλεγμα. «Μη σταματάτε και μη βγαίνετε από τον δρόμο», λέει ο ισραηλινός φρουρός με το πιστόλι να προεξέχει από την πίσω τσέπη του τζιν του. Επειτα από πολυετή αποκλεισμό, το 2010 οι ισραηλινές Αρχές επέτρεψαν εκ νέου την πρόσβαση στο σημείο όπου βαπτίστηκε ο Ιησούς, στην περιοχή Κασρ αλ Γιαχούντ, κοντά στην Ιεριχώ της Δυτικής Οχθης. Το μονοπάτι που κατεβαίνει προς τον ποταμό διασχίζει ναρκοπέδια, οι σχετικές προειδοποιήσεις στις πινακίδες αναγράφονται σε τρεις γλώσσες: αραβικά, εβραϊκά και αγγλικά. Ενα παλαιό ορθόδοξο μοναστήρι έχει μετασχηματιστεί σε στρατιωτικό φυλάκιο. Τους συμπαγείς αμμόλοφους «διανθίζουν» παλαιότερες ή νέες θέσεις του ισραηλινού στρατού. Ιορδανία και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης το 1994, αλλά ο μυθικός ποταμός που αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένει απαγορευμένη ζώνη και οι ισραηλινές περίπολοι εξακολουθούν να σαρώνουν την άμμο μπροστά στο συρματόπλεγμα αναζητώντας ίχνη διείσδυσης.

Δεκάδες χιλιάδες πιστοί έρχονται κάθε χρόνο να βαπτιστούν στα νερά όπου βαπτίστηκε και ο Ιησούς στις αρχές του 30ού έτους της ηλικίας του. Ο ποταμός δεν έχει παρά πέντε μέτρα πλάτος σε αυτό το σημείο. Μπορεί κανείς να χαιρετήσει, ακόμα και να μιλήσει στους Ιορδανούς που βρίσκονται στην απέναντι, την ανατολική όχθη. «Πρέπει να έρθετε να επισκεφθείτε και το δικό μας σημείο βάπτισης», λένε. Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας και η φραγή κάθε πρόσβασης στον Ιορδάνη από τις ισραηλινές Αρχές είχαν επιβάλει την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, που επιμένουν ακόμα.

Πάντως στο «σωστό» (ή τουλάχιστον το πιο αληθοφανές) σημείο, ο Ιορδάνης έχει βάθος μόλις 1,5 μέτρο. Ισραηλινοί και Ιορδανοί αντλούν σχεδόν όλο το νερό του Ιορδάνη, ο ποταμός δεν είναι πια παρά σκιά του παλαιού εαυτού του. Η πνευματική σημασία του παραμένει εντούτοις ισχυρή. Ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» παρακολούθησε τέσσερις γάλλους προσκυνητές να βαπτίζονται από ισάριθμους αδελφούς της κοινότητας του Αγίου Ιωάννου. Είδε στο κατάστημα με τα σουβενίρ μπουκαλάκια που πωλούνται στους πιστούς ώστε να τα γεμίσουν και να πάρουν μαζί τους αγιασμένο ύδωρ. Οταν επετράπη εκ νέου η πρόσβαση, δημοσιογράφοι έστειλαν δείγμα του νερού σε ένα εργαστήριο για ανάλυση. Το εργαστήριο δήλωσε επισήμως πως το μπάνιο σε τόσο μολυσμένο υγρό ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.