Στο πιθανό ερώτημα γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει τόσο η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ να πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές, η απάντηση είναι απλή. Για δύο λόγους:

1. Γιατί θα σηματοδοτήσει την παραμονή τού ίδιου στην ηγεσία του κόμματος για μερικούς μήνες μετά τις εκλογές, ώστε να έχει την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν εκδηλωθούν από πλευράς ΝΔ, του πιθανού νικητή των εκλογών, ρεβανσιστικού χαρακτήρα διώξεις εις βάρος του.

2. Γιατί η επανεκλογή του στη Σοσιαλιστική Διεθνή απαιτεί να είναι ενεργός πρόεδρος στο κόμμα του.

Μετά την ανανέωση της θητείας του γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν τον περασμένο Ιούνιο (και όχι αυτή την περίοδο, όπως ήταν προγραμματισμένο), θέση για την οποία φερόταν από ορισμένους κύκλους να διεκδικεί, η προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μοιάζει για τον κ. Παπανδρέου ως μονόδρομος προκειμένου να συνεχίσει να βρίσκεται στην ενεργό πολιτική.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η επανεκλογή του στη Σοσιαλιστική Διεθνή θα του δώσει τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του αναφορικά με την εγχώρια πολιτική ζωή, ώστε να μπορέσει να επανέλθει σε αυτή σε τέσσερα ή σε εννιά χρόνια με άλλη ιδιότητα και από άλλο πόστο.

Παράλληλα, σημειώνουν, θα του δώσει την ευκαιρία να αποκαταστήσει ώς έναν βαθμό τις απώλειες που υπέστη στη διεθνή του παρουσία με την υπόθεση του δημοψηφίσματος, το οποίο και τον οδήγησε εκτός πρωθυπουργίας και τελικά και εκτός ΠΑΣΟΚ.