Η εκταμίευση της επόμενης δόσης έχει ήδη πάρει τρίμηνη αναβολή, σύμφωνα με τον κ. Μπαγί. Η δόση των 5 δισ. ευρώ, η οποία επρόκειτο αρχικά να εκταμιευθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, προγραμματίζεται να αποδεσμευθεί τον προσεχή Μάρτιο.

Παράλληλα, η νέα δόση των 10 δισ. ευρώ, η οποία θα εκταμιευόταν τον Μάρτιο, αναμένεται να εκταμιευτεί τον Ιούνιο, λόγω της καθυστέρησης καταβολής της προηγούμενης δόσης.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η καταβολή των χρημάτων, εάν οι ελεγκτές της τρόικας κρίνουν ότι η Αθήνα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.

«Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο κ. Μπαγί, αναφερόμενος στον ρυθμό εκταμίευσης -ανά τρίμηνο- των δόσεων του πρώτου προγράμματος στήριξης.

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 73 δισ. ευρώ και απομένει να εκταμιευτούν άλλα 37 δισ. ευρώ.

Το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 16 Ιανουαρίου, προκειμένου να διαπιστώσει την πρόοδο της χώρας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Αν το κλιμάκιο στα μέσα Ιανουαρίου διαπιστώσει ότι υπάρχει καθυστέρηση στην πρόοδο, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την πληρωμή του Μαρτίου», είπε ο κ. Μπαγί.