Το ψηλότερο ξενοδοχείο του κόσμου (Ντουμπάι)

To Emirates Towers Park με τους δυο δίδυμους πύργους στο Διεθνές Οικονομικό Κέντρο του Ντουμπάι κέρδισε πρόσφατα την πρώτη θέση στην κατηγορία «Πολυλειτουργική Ανάπτυξη» στα Διεθνή Βραβεία Ιδιοκτησίας, έναν διαγωνισμό που γίνεται κάθε χρόνο στο Λονδίνο. Το κομψό συγκρότημα της κατασκευαστικής εταιρείας Damac έχει ύψος 376 μέτρα και 77 ορόφους. Ανήκει στη Marriott International και είναι το ψηλότερο ξενοδοχείο του κόσμου με 1.612 δωμάτια και κάποια ιδιόκτητα διαμερίσματα. Κάθε πύργος έχει δυο υπόγεια, ισόγειο και έξι επίπεδα στάθμευσης στη βάση. Ακολουθούν 70 όροφοι με καταστήματα, μπαρ, αίθουσες για συνέδρια και συσκέψεις καθώς και μια τεράστια αίθουσα δεξιώσεων. Σε ένα χώρο 3.700 τ.μ. λειτουργούν εξάλλου κέντρο υγείας, γυμναστήριο, σπα και πισίνα. Η εξωτερική πρόσοψη είναι καλυμμένη με τριγωνικά γυάλινα πάνελ σε διάφορα μεγέθη, τα οποία συλλέγουν ενέργεια από τον ήλιο, και η εσωτερική διακόσμηση των χώρων φέρει την υπογραφή της Versace Home.

Ενα δαντελωτό κτίριο (Ριάντ)

Σε μια μοντέρνα κατασκευή, μελετημένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια, θα στεγάσει το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας (MOFA) το Ινστιτούτο Διπλωματικών Σπουδών κα το Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων. Το κτίριο των 46.000 τ.μ. βρίσκεται στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, δίπλα σε ένα μεγάλο πάρκο.Τα πέντε επίπεδά του φιλοξενούν αμφιθέατρο, αίθουσες διδασκαλίας και διαλέξεων, γραφεία, βιβλιοθήκες και καφετέριες, ενώ στο ισόγειο υπάρχει μια πολύ μεγάλη αίθουσα για θεωρήσεις βίζας. Το κτίριο με τη δαντελωτή πρόσοψη έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο από το γραφείο Henning Larsen Architects/Buro Happold ώστε να είναι απολύτως προσαρμοσμένο στις κλιματολογικές συνθήκες του τόπου.

Ο κόσμος της Φεράρι (Αμπου Ντάμπι)

Αν σηκώναμε όρθιο το Ferrari World στο νησί Yas στο Αμπου Ντάμπι – όπου κάθε χρόνο γίνεται το Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 των Εμιράτων – θα ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο με περισσότερα από 300 πατώματα. Ομως, είναι απλωμένο σε 86.000 τετραγωνικά μέτρα και βεβαίως κερδίζει την πρώτη θέση ανάμεσα στα κλειστά θεματικά πάρκα. Το συγκρότημα καλύπτει 3.000 τ.μ., έχει πλάτος 65 μέτρα και το λογότυπο της Φεράρι στην κορυφή του είναι το μεγαλύτερο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2010 και ανήκει στην εταιρεία Benoy, η οποία ανέλαβε το έργο για λογαριασμό της Aldar Properties.

Μια πόλη πολύ… σπορ (Μπάσρα, Νότιο Ιράκ)

Η κυβέρνηση του Ιράκ διέθεσε ένα μπάτζετ 550 εκατομμυρίων δολαρίων για να κατασκευαστεί μια πόλη αφιερωμένη στα σπορ, η οποία θα περιλαμβάνει ένα κυρίως στάδιο χωρητικότητας 65.000 ατόμων, ένα δεύτερο για 25.000 φίλαθλους, πεντάστερα ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις για άλλα αθλήματα. Το έργο έχει αναλάβει ο ιρακινός μεγαλοκατασκευαστής Αμπντουλάχ αλ Τζαμπούρι, δύο αμερικανικές εταιρείες, 360 αρχιτεκτονικά γραφεία και η εταιρεία επενδύσεων Newport Global. Το έργο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2009 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012, ώστε να είναι πανέτοιμο και ρονταρισμένο για να φιλοξενήσει το Κύπελλο των Εθνών του Κόλπου που θα γίνει στο Ιράκ το 2013.