Η μόνη κόκκινη γραμμή που υπάρχει είναι η σωτηρία της χώρας, προειδοποίησε σε δραματικούς και πάλι τόνους ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ένα 24ωρο μετά τις ανάλογες προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, επανέλαβε ότι οι επόμενοι τρεις μήνες και οι αμέσως επόμενες εβδομάδες «θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες» και κάλεσε τους υπουργούς να εργαστούν με αποτελεσματικότητα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών της.

«Ο καθένας και η καθεμία στο υπουργείο του, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης για να φέρουμε εις πέρας όλα όσα έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε. Ολοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα αποτύχει», τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

Και σε μια αποστροφή του λόγου του, που ασφαλώς θα συζητηθεί, υπογράμμισε με έμφαση: «Ακούω από διάφορες πλευρές για κόκκινες γραμμές. Για μένα κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουμε με κάθε δύναμη που διαθέτουμε».

Η ανταγωνιστικότητα. Επανερχόμενος στο θέμα των μέτρων που λαμβάνονται ή πρόκειται να ληφθούν και τι αυτά εξυπηρετούν, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Εάν δεν κλείσουμε το χάσμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Δεν θα μπορέσουμε, επίσης, να συνυπάρξουμε με τους εταίρους μας κατά τρόπο αποτελεσματικό, βιώσιμο και επωφελή. Και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων τις αγορές εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών και επαγγελμάτων, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, τις υποδομές και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Στους τομείς αυτούς η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές».

Δίνοντας έμφαση στην κρισιμότητα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που φθάνει στην Ελλάδα στις 16 Ιανουαρίου, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι η επιτυχία του PSI είναι εξαιρετικά σημαντική διότι, όπως είπε, «η συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους, σε ένα μέγεθος που προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, μια σύνθετη διαδικασία από μόνη της, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα με τους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν».

Στη συζήτηση που ακολούθησε της ομιλίας του Πρωθυπουργού αξιοσημείωτη είναι η παρέμβασή του την ώρα που έκανε τοποθέτηση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Ο κ. Παπουτσής υποστήριξε ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι υποστηρίζουν πως πρέπει να προσδιοριστεί ο χρόνος των εκλογών, όταν μάλιστα βρισκόμαστε στο μέσο μιας τόσο κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Η αναφορά αυτή, που θεωρήθηκε ότι ουσιαστικά αποτελεί προέκταση των εσωκομματικών του ΠΑΣΟΚ και απόπειρα να στηριχθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος όπως είναι γνωστό έχει ζητήσει η εκλογή νέου αρχηγού να πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές, προκάλεσε την άμεση και καίρια παρέμβαση του κ. Παπαδήμου. Σε αυστηρό τόνο, ο κ. Παπαδήμος φέρεται να δήλωσε «παρακαλώ οι υπουργοί να τοποθετούνται επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε νωρίτερα επισημάνει ότι είναι υποχρέωση όλων των υπουργών και των κομμάτων που την αποτελούν να αποφύγουν κάθε διαδικασία που επηρεάζει τη λειτουργία της κυβέρνησης.

«Πρέπει να προχωρήσουμε». Ο κ. Παπαδήμος αποδοκίμασε επίσης προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα να δημιουργηθούν νέα προσκόμματα στην έγκριση των διατάξεων για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών. Οταν ο κ. Δήμας κατά τη συζήτηση των διατάξεων υποστήριξε ότι ένα σημείο των διατάξεων αυτών είναι διαφορετικό από αυτό που είχε συμφωνηθεί και θα πρέπει να ξανασυζητηθεί, ο κ. Παπαδήμος σε αυστηρό επίσης τόνο είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών: «Κοιτάξτε δεν μπορούμε να κάνουμε συνεχώς αυτή τη δουλειά. Πρέπει να προχωρήσουμε. Οι διατάξεις έχουν εγκριθεί».

Κατά την ίδια συζήτηση τοποθετήθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος για μία ακόμη φορά άφησε αιχμές για τον διάδοχό του στο υπουργείο Υποδομών Γιάννη Ραγκούση, δηλώνοντας ότι «την επίσπευση του χρόνου της μεταβατικής περιόδου δεν την έθεσαν οι εκπρόσωποι του μηχανισμού στήριξης, αλλά η κυβέρνηση κατόπιν» (αναφερόμενος στον κ. Ραγκούση). Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν απάντησε…