Ονόματα παραγόντων – υπηρεσιακών και μη – που φέρονται να ενεπλάκησαν σε τρεις εκκρεμείς υποθέσεις μεταφέροντας δυσαρέσκεια, ακόμα και πολιτικών, καταγράφονται στα πολυσέλιδα υπομνήματά τους τα οποία υπέβαλαν χθες στον Αρειο Πάγο οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.

Ωστόσο, μετά και την κατάθεση των πολυαναμενόμενων υπομνημάτων το τοπίο παρέμεινε θολό και νεφελώδες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος περιορίζονται στην παράθεση απλών πραγματικών περιστατικών με συγκεκριμένες αναφορές σε ονόματα και υποθέσεις. Απέφυγαν όμως επιμελώς, σε κάθε περίπτωση, να μιλήσουν για παρεμβάσεις ή υποδείξεις στο έργο τους εκ μέρους των προσώπων εκείνων που ρητά κατονομάζουν στα υπομνήματά τους.

Για τον λόγο αυτό ο «γρίφος» των υπομνημάτων θα λυθεί – εκτός άλλου απροόπτου – τη Δευτέρα το πρωί, οπότε οι δύο εισαγγελείς ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή. Τότε θα δώσουν επιπλέον διευκρινίσεις προκειμένου να αξιολογηθούν τα επίμαχα γεγονότα για να διαπιστωθεί αν το «παρασκήνιο» που περιγράφουν συνιστά παρέμβαση ή παρεμπόδιση στην εκτέλεση των καθηκόντων των εισαγγελέων, που συνδέονται με σοβαρές υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη.

Οι Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης ευθυγραμμισμένοι με όσα ανέφεραν στην αρχική επιστολή παραίτησής τους η οποία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, επανέλαβαν ότι ακόμα και αυτές οι οχλήσεις δεν τους έκαναν να αλλάξουν τη ρότα των ερευνών τους.

Αυτή η τοποθέτησή τους αποτελεί και το θεμέλιο των υπομνημάτων τους ώστε να αποκρούσουν το ενδεχόμενο να… χρεωθούν ότι δεν αποκάλυψαν εγκαίρως όσα συνέβησαν, κάτι που οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.

Στα πολυσέλιδα υπομνήματά τους οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρονται να αναφέρουν ότι στις τρεις υποθέσεις που αποτελούν την αιχμή του δόρατος κάποιος υπηρεσιακός ή μη παράγων τούς μετέφερε την επιθυμία να τελειώνουν τη διερεύνησή τους. «Ποτέ δεν δέχθηκαν τηλεφώνημα από κάποιον υπουργό, αλλά δεν αποκλείεται το πρόσωπο που επικοινώνησε ή ήλθε σε επαφή μαζί τους, να μετέφερε επιθυμία ή δυσαρέσκεια πολιτικού για να τελειώνουν τις ανοιχτές υποθέσεις», έλεγαν χαρακτηριστικά χθες πηγές στον Αρειο Πάγο, οι οποίες είναι σε θέση να γνωρίζουν τις παραμέτρους των διευκρινίσεων που παρείχαν οι δύο εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος.

Για περίπου δύο ώρες οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης βρέθηκαν απέναντι από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, ο οποίος ουσιαστικά την περασμένη εβδομάδα είχε αρχειοθετήσει τις καταγγελίες τους. Μέσα σε περισσότερες από είκοσι σελίδες οι εισαγγελείς περιγράφουν σειρά πραγματικών περιστατικών – το περιεχόμενο των δύο υπομνημάτων σχεδόν ταυτίζεται.

Το συμπέρασμα του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού ότι η αίτηση αντικατάστασης των συναδέλφων του «υπήρξε παρορμητική», όπως λέγεται, ενόχλησε τους δύο καταγγέλλοντες οι οποίοι επανήλθαν ζητώντας να παράσχουν επιπλέον διευκρινίσεις. Χθες, περιορίστηκαν στην ανάγνωση των υπομνημάτων τους, ενώ τη Δευτέρα το πρωί καλούνται να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις καθώς ούτε οι ίδιοι μιλούν ευθέως για παρέμβαση, εμπόδια ή υποδείξεις που δέχθηκαν.

Από τις διευκρινίσεις που θα δώσουν οι εισαγγελείς και την αξιολόγηση των λεγομένων τους θα εξαρτηθεί αν η υπόθεση κλείσει οριστικά και αμετάκλητα ή αν ανοίξει νέος κύκλος ερευνών για την αναζήτηση ενδεχόμενων πειθαρχικών ή ποινικών ευθυνών.