Η συμφωνία εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) είναι ανάγκη να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό των τραπεζών. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες.

Η ανακοίνωση του IIF στέλνει θετικό μήνυμα για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών, οι οποίες πάντως εξακολουθούν να αποτελούν ένα σκληρό παζάρι μεταξύ των δύο πλευρών για την οριστικοποίηση των όρων με τους οποίους θα γίνει το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη μπει στην τελική ευθεία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσοι από τους πιστωτές θα συμμετάσχουν εθελοντικά σε μια τέτοια συμφωνία.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης έχει εισέλθει τις τελευταίες ημέρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ρίχνοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο μεγαλύτερου κουρέματος του δημόσιου χρέους από 50% που προβλέπει η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου 2011. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να έχει ως εναλλακτική λύση την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε η συμμετοχή των πιστωτών στο κούρεμα να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.