Ενας Γερμανός, ο 44χρονος πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γιοργκ Ασμουσεν και στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ, και ένας Γάλλος, ο 42χρονος Μπενουά Κερ που είχε κορυφαία θέση στο Γενικό Λογιστήριο της Γαλλίας όντας στενός συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, είναι τα δύο νέα μέλη του πανίσχυρου εξαμελούς Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα δύο στελέχη με τις πολιτικές περγαμηνές και μεγάλη εμπειρία στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη σωτηρία χωρών όπως η Ελλάδα, αντικατέστησαν τον Γερμανό Γιούργκεν Σταρκ και τον Ιταλό Λορένζο Μπίνι Σμάγκι, οι οποίοι αποχώρησαν πρόωρα από τις θέσεις τους στην ΕΚΤ, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους – με επεισοδιακό μάλιστα τρόπο.

Η τοποθέτηση των δύο ανδρών στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αντικατοπτρίζει τη διαφορετική ισορροπία δυνάμεων που αρχίζει να δημιουργείται στην Τράπεζα, στην πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της ευρωζώνης, όπου μαίνεται η κρίση χρέους. Η συμβολή τους στη λήψη αποφάσεων θα είναι καθοριστική για την πορεία των επιτοκίων του ευρώ όπως και για το – ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο – πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, το οποίο έχει πολλούς φανατικούς υπέρμαχους αλλά και εξίσου φανατικούς πολέμιους τόσο στους κόλπους της Τράπεζας όσο και εκτός.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ. Ο Γιοργκ Ασμουσεν διετέλεσε πανίσχυρος διαπραγματευτής στην κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ από τότε που η σιδηρά Καγκελάριος ανέλαβε την εξουσία το 2006. Μάλιστα θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες του σχεδίου για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους. Τηρώντας την παράδοση των γερμανών οικονομολόγων και τραπεζιτών, ο Ασμουσεν αναμένεται ότι θα κρατήσει πιο σκληρή στάση για τις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μαζί με τον πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν διετέλεσαν μαθητές του πρώην επικεφαλής της Bundesbank Αξελ Βέμπερ, όταν εκείνος ήταν καθηγητής πανεπιστημίου. Σημειωτέον ότι ο Βέμπερ παραιτήθηκε από την Bundesbank επειδή ήταν αντίθετος με τις αγορές κρατικών ομολόγων. Για τον ίδιο λόγο παραιτήθηκε και ο Γιούργκεν Σταρκ.

Ο Μπενουά Κερ, από την άλλη, θεωρείται ότι είναι υπέρ της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Αρχισε να εργάζεται στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών το 1995, έχοντας δουλέψει πρώτα για τη γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee. Στο Γενικό Λογιστήριο ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου το 2006 και απέκτησε μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση πωλήσεων κρατικού χρέους (ομολόγων κ.λπ.).

Στην ΕΚΤ πήρε τη θέση του ιταλού Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ο οποίος υποχρεώθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί για να αποκατασταθούν οι εθνικές ισορροπίες στην Τράπεζα όταν αποχώρησε από την προεδρία της ΕΚΤ ο γάλλος Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Τη θέση του ανέλαβε ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι αφήνοντας χωρίς εκπροσώπηση τη Γαλλία στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΡΑΣΗ. Ο Σμάγκι αρχικά είχε αρνηθεί να παραιτηθεί από την ΕΚΤ επειδή δεν του προσφέρθηκε για «παρηγοριά» η θέση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας από τον Μπερλουσκόνι – όπως αναμενόταν. Αλλωστε είχε αρνηθεί να παραιτηθεί ακόμη και ύστερα από μεγάλες πιέσεις των Γάλλων, αναγκάζοντας τον Μπερλουσκόνι να απαντήσει τότε στο Παρίσι με την ιστορική φράση: «Τι θέλετε να κάνω, να τον σκοτώσω;». Τελικά, στις 11 Νοεμβρίου ο ιταλός τραπεζίτης ενέδωσε στις πιέσεις και παραιτήθηκε. Συγκεκριμένα προσελήφθη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και θα εργαστεί στο Κέντρο Διεθνών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, ο Πέτερ Πράετ είναι το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που αναλαμβάνει τα καθήκοντα του επικεφαλής οικονομολόγου.