Οταν ο «Παράδεισος» δεν μπορεί να περιμένει

Στην ΕΡΤ λειτουργούν πλέον βάσει ενστίκτου και όχι προγράμματος. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αλλιώς η προβολή της ταινίας του Παναγιώτη Φαφούτη «Παράδεισος» (που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 26 Ιανουαρίου) από το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης στη θέση του «Παράδεισος στη Δύση» του Κώστα Γαβρά! Παρά τα συνεχή τηλεφωνήματα στον σταθμό από τους παραγωγούς της ταινίας, αποφάσισαν να διακόψουν εντέλει την προβολή έπειτα από 25 ολόκληρα λεπτά. Για τους τύπους συμπληρώνουμε τα αυτονόητα: η ΕΡΤ, ακόμη και ως συμπαραγωγός, δεν έχει κανένα νομικό δικαίωμα προβολής πριν από τη διανομή του φιλμ στους κινηματογράφου. Βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα στη χώρα του «ό,τι να ‘ναι» – αν συνέβαινε όμως κάτι ανάλογο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης (για να μην πάμε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού), το κανάλι ακόμη θα πλήρωνε…

Α.Κ.

Στο σφυρί χαρακτικά του Φρόιντ

Σε δημοπρασία ετοιμάζονται να βγουν 45 χαρακτικά με την υπογραφή του Λούσιαν Φρόιντ και να φέρουν στο ταμείο περί τα 84.000 ευρώ. Τα χαρακτικά βασίζονται σε σχέδια που έκανε ο καλλιτέχνης αξιοποιώντας κυρίως το φυσικό φως και όχι τεχνητές πηγές που κυρίως χρησιμοποιούσε για να φιλοτεχνήσει τα βαθιά ψυχολογικά πορτρέτα του. Ο εγγονός του πατέρα της ψυχανάλυσης είχε χαράξει απευθείας στις μεταλλικές πλάκες τα σχέδιά του και παρακολουθούσε με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη του τυπώματος ώσπου να βγει το τελικό αποτέλεσμα. Ανάμεσα στα θέματα των χαρακτικών είναι η κόρη του Μπέλα – ένα από τα 13 επισήμως αναγνωρισμένα παιδιά του, αν και λέγεται ότι είχε περίπου 40 -, ο αγαπημένος του σκύλος Πλούτο και ο λόρδος Γκούντμαν, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Τεχνών, το οποίο είναι και το μοναδικό χαρακτικό με χρώμα όπου έχει αποδώσει με κίτρινο την πιζάμα του λόρδου. Πριν από τη δημοπρασία τα έργα θα εκτεθούν στο Μουσείο Ανθρωπίνου Είδους στο Λονδίνο (16-27 Ιανουαρίου) και θα δημοπρατηθούν από τους Christie’s στις 15 Φεβρουαρίου.

Χ.

Εκτός ΕΡΤ 145;

Ο Κώστας Αρβανίτης, η Μαρία Σαράφογλου και λίγο νωρίτερα η Μπήλιω Τσουκαλά, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν αλλά δεν ανανεώθηκαν, ήταν η αρχή. Αβέβαιο φαίνεται να είναι το μέλλον και άλλων 145 δημοσιογράφων της ΕΡΤ που πέρσι προσλήφθηκαν με διαγωνισμό και οι συμβάσεις τους λήγουν στις 17 Ιανουαρίου. Επισήμη ανακοίνωση από τη διοίκηση του κρατικού ραδιοτηλεοτικού φορέα δεν υπήρχε έως χθες το βράδυ. Ακόμα κι αν παραμείνουν οι μισοί από αυτούς, όπως έχει εξαγγελθεί, θα «χαθεί πολύτιμος χρόνος και τα προβλήματα στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής θα οξυνθούν, διότι οι ρεπόρτερ για να καλύψουν τα ήδη υπάρχοντα κενά και τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες αναγκάζονται να δουλεύουν ώς και 15 ώρες ημερησίως», ανέφεραν κύκλοι της ΕΡΤ. Σημείωναν δε πως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση). Μεταξύ των 145 δημοσιογράφων των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 17 Ιανουαρίου είναι οι Γιώργος Τερζής (μόλις προχθές διαδέχθηκε τον Κώστα Αρβανίτη στην «Πρωινή ενημέρωση» της ΝΕΤ), Κωνσταντίνος Ζούλας, Γιάννης Πολίτης, Χρήστος Μαχαίρας, Βαγγέλης Γιακουμής, Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, Βασίλης Λαμπρόπουλος και Τζούλυ Τσίγκα. Ανοιχτό είναι επίσης και το θέμα παραμονής της Ελλης Στάη, καθώς αναμένεται η απόφαση για την ανανέωση της συνεργασίας της.

Χ.