Η αγωνία θα παραταθεί για όσους θέλουν να μάθουν ποιος θα διαθέσει τουλάχιστον 146 εκατ. ευρώ για να πάρει τον «θησαυρό», καθώς η ανακοίνωση τόσο του ποσού όσο και του αγοραστή θα πραγματοποιηθεί 14 μέρες αργότερα: την ημέρα που θα συμπληρωθεί ακριβώς ένας αιώνας από τη στιγμή που ο «Τιτανικός» χάθηκε κάτω από τα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού στο παρθενικό του ταξίδι, παρασύροντας στον θάνατο περισσότερους από 1.500 επιβάτες και πλήρωμα από τους συνολικά 2.228 επιβαίνοντες.

Σερβίτσια της πρώτης θέσης από μπλε πορσελάνη αλλά και της τρίτης από λευκή με το κόκκινο λογότυπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας White Star Line, και άλλα εξαρτήματα του σκάφους, όπως ξαπλώστρες και σωσίβια, αναμένεται να είναι ανάμεσα στα προς δημοπράτηση αντικείμενα.

Οπως φαίνεται δε, θα εκποιηθούν και αρκετά από τα αντικείμενα που έχουν κατά καιρούς εκτεθεί σε θεματικές εκθέσεις για τον «Τιτανικό» τα οποία περιοδεύουν ανά τον κόσμο και είχαν κάνει στάση και στην Αθήνα, όπως τα δείγματα αρωμάτων που μετέφερε μαζί του ένας αρωματοποιός, λευκά είδη, είδη γυναικείας περιποίησης, μενού από τα εστιατόρια – από τα πλέον σπάνια είδη που σχετίζονται με τον «Τιτανικό» – αλλά και χαρτονομίσματα.

Τα αντικείμενα που θα βγουν προς πώληση την 1η Απριλίου στη Νέα Υόρκη, ανελκύστηκαν κατά τη διάρκεια επτά ιδιαιτέρως επικίνδυνων αποστολών – σύμφωνα με τους υπευθύνους – στο σημείο που έχει βυθιστεί το… αβύθιστο υπερωκεάνιο και σε βάθος 4.000 μέτρων τις χρονιές 1987, 1993, 1994, 1996, 1998, 2000 και 2004.

Η δε εκτίμηση του συνολικού «θησαυρού» από τον «Τιτανικό», που θα βγει στο σφυρί ως ένα και μοναδικό «lot», εκτιμάται στα 146 εκατ. ευρώ με βάση δεδομένα του 2007, ποσό που δεν αποκλείεται να αναπροσαρμοστεί στο μεταξύ ενόψει της δημοπρασίας, η οποία συμπίπτει με το Ετος «Τιτανικού».

Και αν οι γνωρίζοντες θεωρούν δύσκολη την ανέλκυση των 5.500 αντικειμένων, δυσκολότερη επιχείρηση αποδεικνύεται τελικά το να δοθεί το πράσινο φως για την πώλησή τους από τις αμερικανικές Αρχές. Γι’ αυτό και ουδείς δίνει σαφείς πληροφορίες για την ακριβή ταυτότητα των αντικειμένων που θα δημοπρατηθούν, καθώς αναμένονται οι οριστικές δικαστικές αποφάσεις.

Ο «Τιτανικός» θεωρείται «διεθνής θησαυρός» και κατά συνέπεια έπρεπε οι δικαστικές Αρχές να εγκρίνουν την πώληση των συγκεκριμένων αντικειμένων, τα οποία σήμερα ανήκουν στην εταιρεία Premier Exhibitions. Πρόκειται για εταιρεία που διοργανώνει μεγάλες εκθέσεις (ανάμεσά τους αφιέρωμα στο Star Trek και η έκθεση «Bodies» με αληθινά ανθρώπινα σώματα) και είναι μητρική της RMS Titanic Inc, η οποία έχει ως στόχο την προστασία του ναυαγίου και την αποκλειστική διαχείρηση ζητημάτων που σχετίζονται με τον «Τιτανικό».

Το δικαστήριο λοιπόν απεφάνθη προσώρας ότι τα 5.500 αντικείμενα θα πρέπει να πωληθούν ως ενιαίο σύνολο.

Τον δύσκολο ρόλο να βρει τον συλλέκτη που θα αγοράσει τον θησαυρό του «Τιτανικού» έχει αναλάβει ο εξειδικευμένος σε θεματικές συλλογές οίκος δημοπρασιών Guernsey και ο οποίος εκτιμάται πως θα πάρει ως προμήθεια το 8% από τα κέρδη της δημοπρασίας.