Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 1996. Τότε μια ομάδα ψυχιάτρων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών συνειδητοποίησε ότι άνθρωποι που βίωναν κοινωνικό αποκλεισμό - πρώην φυλακισμένοι, άστεγοι, φορείς του AIDS κ.ά. - δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν για την παροχή ψυχιατρικών ή ψυχολογικών συνεδριών. Ετσι, αποφάσισαν να τους δέχονται δωρεάν, παράλληλα με τα καθημερινά τους ραντεβού, λέει ο ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος. Ωστόσο το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού παρέμενε. Αυτό προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν, όπως αναφέρει.
Τα ραντεβού στα ιατρεία τους διαδέχθηκε η ίδρυση της οργάνωσης Κλίμακα, ενός αστικού συνεταιρισμού περιορισμένης ευθύνης στα πρότυπα των κοινωνικών συνεταιρισμών του εξωτερικού.
Διοργάνωσαν δράσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα προβλήματα ψυχικής υγείας, επεκτάθηκαν σε τρόπους επαγγελματικής επανένταξης των χρηστών ψυχιατρικών υπηρεσιών και το 1998 λειτούργησαν την πρώτη κοινωνική επιχείρηση, ένα κυλικείο στους χώρους μιας αθλητικής εφημερίδας, λέει στα «ΝΕΑ» η Αντα Αλαμάνου, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του οργανισμού. Η προσπάθεια έδωσε τότε τη δυνατότητα εργασιακής αποκατάστασης σε 30 χρήστες ψυχιατρικών υπηρεσιών.
Η Κλίμακα - με τη μορφή που έχει σήμερα - ιδρύθηκε το 2000. Είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με σκοπό την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.
Οι υπηρεσίες της καλύπτουν όλες τις βαθμίδες φροντίδας - δωρεάν ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη και πρόληψη -, ώστε μεμονωμένα άτομα και ομάδες να μη βιώσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, λέει η Αντα Αλαμάνου. Τα προγράμματά της σχεδιάζονται από ειδικούς μαζί με όσους συμμετέχουν σε αυτά ενώ μέρος του έμμισθου προσωπικού της είναι σήμερα πρώην επωφελούμενοι. Από το 2007 ο οργανισμός λειτουργεί και τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018 με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας σε εικοσιτετράωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΤΕΓΩΝ. Την τελευταία δεκαετία ο οργανισμός υλοποιεί το πρόγραμμα στήριξης αστέγων, το οποίο υποστηρίζεται οικονομικά αποκλειστικά από δωρεές. Ο ξενώνας βραχυχρόνιας φιλοξενίας αστέγων της Κλίμακας στον Κεραμεικό είναι ο μόνος ξενώνας αστέγων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και έχει δυνατότητα φιλοξενίας 12 ατόμων.
Τα απογεύματα στον ξενώνα σερβίρεται καφές, τσάι και ελαφρύ γεύμα, ενώ δύο φορές την εβδομάδα η Κλίμακα σιτίζει εκεί περίπου 70 άτομα. «Κάθε εβδομάδα δεχόμαστε εδώ περίπου 300 άτομα, στα οποία παρέχουμε ρουχισμό, δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, πλύσιμο ρούχων και ζεστό νερό για μπάνιο», λέει η νοσηλεύτρια του ξενώνα Εφη Σταματογιαννοπούλου.

ΕΡΕΥΝΑ. Το 2006 η Κλίμακα πραγματοποίησε την πρώτη προσπάθεια χαρτογράφησης των συνθηκών διαβίωσης 300 αστέγων, ενώ εφέτος διεξάγει έρευνα για το φαινόμενο της έλλειψης στέγης στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, λέει ο Κυριάκος Κατσαδώρος.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ