Για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα επαναληφθούν εντός του Ιανουαρίου και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Δεν υπάρχει «πρόθεση ή σχέδιο» κάποιο κράτος μέλος του ευρώ να εγκαταλείψει την ευρωζώνη το 2012 ή αργότερα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μπαγί είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ύφεσης μέσα στο 2012 για πολλά κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε υπεραισιόδοξες τις εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης ορισμένων κρατών. Για το λόγο αυτό, είπε, ίσως χρειαστεί να υπάρξει αναθεώρησή τους, προκειμένου να διασφαλιστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση των ελλειμμάτων το 2012 και το 2013.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ακόμη ότι παράλληλα με τις προσπάθειες μείωσης των δαπανών και των ελλειμμάτων, θα πρέπει να υπάρξει και στρατηγική τόνωσης της ανάπτυξης, που θα βασίζεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αναγνωρίζοντας ότι η τόνωση της ανάπτυξης δεν είναι δυνατό να υπάρξει με δημόσιους πόρους λόγω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, καθώς ζητείται από τα κράτη μέλη να περιορίσουν τις δαπάνες, ο Ολιβιέ Μπαγί σημείωσε την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων στην εσωτερική αγορά και στην αγορά εργασίας με άρση των εμποδίων στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και στους τομείς της ενέργειας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της Παιδείας και της κατάρτισης των νέων και των εργαζομένων.